Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Infekční nemoci/Cestovní medicína

Aktualizace doporučení Světové zdravotnické organizace k viru ZIKA

2. 11. 2016

S výskytem horečky ZIKA je nutné počítat ve většině zemí Střední a Jižní Ameriky, stejně jako na karibských a tichomořských ostrovech. V Africe jsou nejvíce postižené Kapverdské ostrovy. V Asii, která je u českých cestovatelů nejvíc populární destinací, se virus v minulosti objevil v těchto zemích:Brunej, Barma (Myanmar), Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Maledivy,Thajsko, Timor-Leste (Východní Timor), Vietnam. Aktuálně hrozí riziko nákazy v rámci Asie zejména v Singapuru. V asijských zemích se jedná většinou jen o malý počet potvrzených případů řádově v jednotkách až desítkách. Přesto však do těchto oblastí není vhodná cesta těhotných žen, ani plánování početí dítěte do půlroku po návratu domů. Vždy je nutné používat repelent. V Evropě zatím horečka Zika endemická není, komár Aedesalbopictus (komár tygrovaný) se však vyskytuje v turistických oblastech, které každoročně navštěvují statisíce českých turistů – většina pobřeží Středozemního moře od jižního Španělska před pobřeží Francie, Itálii, Jaderské pobřeží, Řecko až po černomořské pobřeží Bulharska. Situace se proto může kdykoliv v období aktivity komárů změnit. Jiné exotické nemoci přenášené těmito komáry se už v nedávné minulosti v Evropě na dočasnou dobu endemizovali, horečka chikungunya v Itálii v roce 2007 a horečka dengue od r. 2012 na ostrově Madeira. Může k tomu stačit i jediný nakažený člověk s virem v krvi, na kterém se nasaje místní komár. S oteplováním se komár Aedesalbopictus může domestifikovat i více na sever až po Benelux, severní Německo, Velkou Britanií a jižní Skandinávii. Jedná se o predikci založenou na klimatických podmínkách. V ČR budou nejvhodnější podmínky pro jeho udomácnění v jižních a jihozápadních Čechách a taky v nejjižnějších částech Moravy (viz mapy). „V září 2016 byla vajíčka komára tygrovaného poprvé zachycené na území Anglie, na čerpací stanici u Folkestone, v Kentu, nedaleko přístaviště trajektů a vyústění Eurotunelu. To v podstatě naplňuje klimatické předpovědi možného rozšíření přenašečů nákaz v Evropě severním směrem,“ uvádí Doc. MUDr. Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny. 

Aktualizace doporučení Světové zdravotnické organizace k horečce Zika ze září 2016:

  1. Muži a ženy by se po návratu z oblasti s výskytem viru Zika měli vyhnout početí dítěte až 6 měsíců, bez ohledu, jestli měli vprůběhu pobytu nebo po návratu možné příznaky horečky Zika.
  2. Sexuální partneři těhotných žen by po návratu z oblasti výskytu horečky Zika měli používat chráněný pohlavní styk po dobu celého těhotenství.
  3. Světová zdravotnická organizace nedoporučuje vyšetřování semene na virus Zika, virus je totiž do této tělesné tekutiny vylučovaný nepravidelně. Výsledek nakažené osoby proto může být falešně negativní. Pokud se k tomuto testu z nějakého důvodu přistoupí, je nutné vyšetřit alespoň dvě vzorky v odstupu minimálně 1 týdne. Ke stanovení přesného odstupu zatím není dostatek údajů.

Aktuální diagnostické možnosti v ČR: Vyšetření PCR (polymerázová řetězová reakce) na přítomnost genetické informace viru, které nabízí některé české laboratoře, detekuje přímo virus v krvi, kde se však vyskytuje jen po dobu 1 týdne. Později už není touto metodou v krvi zjistitelný. Při delším odstupu se musí použít virus neutralizační test (VNT) prováděný Zdravotním ústavem Ostrava. Pokud však pár může odložit početí dítěte o půl roku, tyto testy nejsou nutné. 

Autor: TZ