Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Čeští výrobci léků mají nové vedení

15. 5. 2017

Čeští výrobci léků mají nové vedení

Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) sdružující výrobce léčiv, působících na území České republiky si zvolila nového předsedu představenstva. Tím je od minulého týdne PharmDr. Michal Krejsta, MBA. Jeho prioritami v čele asociace je úspěšné spuštění Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv, jejímž cílem je ochrana pacientů v ČR před padělanými léky a také aktivní role asociace v implementaci novelizovaného zákona o léčivech a kultivaci oborového prostředí.

Michal Krejsta je generálním ředitelem  firmy OMEGA Pharma – Perrigo pro Českou a Slovenskou republiku. Na vedoucích funkcích ve farmaceutickém průmyslu působí více než 16 let, dříve také jako generální ředitel firmy Pfizer.  Působil také na straně farmaceutických distributorů ve společnostech Phoenix a ViaPharma a jako tajemník Asociace velkodistributorů léčiv AVEL. Michal Krejsta vystudoval farmaceutickou fakultu v Brně, doktorát z farmacie získal z technologie lékových forem a MBA Senior Executive ze strategického managementu.

Krejsta nastupuje na pozici předsedy představenstva po generálním řediteli firmy Glenmark Jiřím Havránkovi. Ve své nové pozici bude úzce spolupracovat s výkonným ředitelem ČAFFu Martinem Mátlem.

„Prioritou nejen generických farmaceutických firem je dnes diskuse nad implementací zákona o léčivech, jehož aktuální novela bohužel zvyšuje bezhlavý tlak na ceny léků v ČR a tím také riziko jejich reexportů a nedostupnosti. Věřím, že spolu s doktorem Krejstou a členy asociace dokážeme vést konstruktivní dialog se všemi představiteli zdravotního systému, abychom společně zajistili maximální dostupnost léků pro české pacienty,“ říká Martin Mátl.

„V České republice existuje více než 17 opatření, která regulují trh s léky. Ceny léčivých přípravků u nás navíc historicky patří mezi jedny z nejnižších v Evropě. Dohromady toto prostředí zvyšuje riziko reexportů, a snižuje tak dostupnost léků pro české pacienty,“ dodává Krejsta.