Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Chybějící léky v českých lékárnách mohou být nahrazeny generiky

13. 5. 2016

Chybějící léky v českých lékárnách mohou být nahrazeny generiky

České lékárny v posledních týdnech zaznamenávají výpadky léků. Jako hlavní příčina se uvádí především jejich reexport, tedy přeprodej léků určených pro český trh do zahraničí, kde se léky prodávají podstatně dráž. Reexporty však nejsou jediným viníkem nedostatku vybraných léčiv na trhu.

 K výpadkům dochází stejnou měrou například z důvodu nutných inovací výrobních procesů nebo kvůli snižování zdravotnických rozpočtů. Nejvhodnějším dlouhodobým řešením nedostatku léků je co nejširší nabídka generických léčiv, alternativ k dražším originálním lékům. Ta jsou v případě výpadku dostupnou a bezpečnou alternativou pro pacienty. Podle České asociace farmaceutických firem (ČAFF) navíc generika reexport zásadním způsobem nepostihuje. Přestože představují zhruba polovinu všech léků na českém trhu, na reexportu mají jen marginální 5% podíl.

„Pro pacienty je v případě výpadku léků výhodné a bezpečné, když mají po ruce generika se stejným účinkem. Stát by měl proto ve spolupráci s jejich výrobci stimulovat rozšiřování počtu generických náhrad, a zvyšovat tak dostupnost léků v České republice,“ říká Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

Generická léčiva se reexportují jen minimálně

Dobrou zprávou pro pacienty je, že generická léčiva opětovný vývoz postihuje jen minimálně. Podle České asociace farmaceutických firem, která sdružuje jejich výrobce, tvoří více než třetinu tržeb a více než polovinu prodaných balení na českém farmaceutickém trhu. Na reexportu však mají jen nízký podíl pohybující se okolo 5 %.

Léky v českých lékárnách tak chybí z více důvodů, není možné hledat jediného viníka. Výrobní procesy prochází změnami a nutnými inovacemi, u některých léků se projevují problémy s distribucí a svůj nezanedbatelný vliv mají snižující se zdravotnické rozpočty a tvrdá regulace cen léků.

Nejskloňovanější příčinou je však reexport. Omezit jej má právě projednávaná novela zákona o léčivech. Ani ta však není stoprocentním řešením. Reexportům se daří totiž zejména díky tomu, že ceny řady léků v České republice jsou nižší než ve většině evropských zemí, včetně některých balkánských zemí. Jak ukazují zkušenosti ze Slovenska, kde je obdobná novela již v účinnosti, na jednotném trhu Evropské unie si vývozci kvůli jistému výdělku umí najít cesty, jak zákaz reexportu obejít.

Zdroj: TZ AIFP