Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zpravodajství

Dohoda v segmentu lékáren pro příští rok

15. 7. 2019

Dodatečná jednání lékáren a zdravotních pojišťoven nakonec přinesla dohodu o úhradě pro příští rok. Lékárníci budou dostávat za výdej léku na recept 15 korun, o korunu více než letos. Limitace referenčním obdobím ale zůstaly.
Lékárníci v přípravných jednáních nepřistoupili na návrh pojišťoven, který by zrušil dosavadní limitaci úhrad za signální výkon referenčním obdobím, ale zachoval výši úhrady za signální výkon na stávajících 14 korunách. Na mimořádném jednání v pondělí 17. června po ukončení přípravné fáze dohodovacího řízení se lékárenská sdružení a pojišťovny neshodly ani na dalším možném kompromisu, který by přinesl zrušení limitace a 15 korun za signální výkon. Až těsně před ukončením dohodovacího řízení na ministerstvu zdravotnictví získal předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, koordinátor segmentu, souhlas pojišťoven pro nový společný návrh. V něm ale limitace zůstala, referenčním rokem bude rok 2018. Tento strop úhrad za signální výkony dopadá zejména na lékárny, které rostou. Lékárny letos v dohodovacím řízení zastupovalo několik sdružení, vedle Grémia majitelů lékáren, které má největší počet plných mocí, také Asociace provozovatelů lékárenských sítí, Poskytovatelé lékárenské péče a nově Vaši Lékárníci CZ. Grémium od počátku prosazovalo navýšení z letošních 14 korun na signální výkon výdeje receptu na 18 korun. To ale bylo pro pojišťovny nepřijatelné. Je to navýšení úhrady za výkon o 28 procent, zatímco v jiných segmentech zdravotní pojišťovny obecně v dohodovacím řízení nabízely zhruba čtyřprocentní nárůst úhrad a případné zohlednění mimořádných výdajů. Marek Hampel, koordinátor segmentu v řízení argumentoval, že jen zavedení evropské protipadělkové směrnice stálo lékárny 600 milionů korun. Tyto náklady však pojišťovny nezohlednily. Poskytovatelé lékárenské péče a Asociace provozovatelů lékárenských sítí přinesly na mimořádné jednání po ukončení přípravné fáze dohodovacího řízení návrh na navýšení úhrady za signální kód ze 14 na 15 korun se zrušením limitace. Nezískaly pro něj ale zbylé spolky lékáren, a tak se o něm ani nehlasovalo. Součástí dohody v segmentu lékáren na příští rok je zachování fondu na podporu lékáren v nedostupných oblastech, a to včetně odloučených pracovišť. Na to vyčlení pojišťovny 48 milionů korun. Další desetimilionový fond podpoří lékárny, které poskytují 24hodinovou pohotovostní službu. Zároveň se změní výpočet taxy laborum. Dominantním příjmem lékáren zůstávají marže z regulovaných léků a dalšího prodeje, které dohodovací řízení o úhradách nijak neovlivňuje.
Česká lékárnická komora se chce příští rok účastnit dohodovacího řízení, uvádí prezident ČLnK Lubomír Chudoba  
[caption id="attachment_9993" align="alignleft" width="300"] Foto: Česká lékárnická komora[/caption]
„Výsledek dohodovacího řízení vnímám spíše jako vynucenou dohodu zástupců segmentu lékárenské péče, kteří na poslední chvíli podlehli výhrůžkám zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví. Ve svém výsledku totiž půjde oproti stávajícímu stavu o navýšení necelých 100 milionů Kč za rok. To odpovídá pouhému 1% navýšení příjmů lékárenské péče za výdej léčivých přípravků na lékařský předpis. Při zprůměrování této částky na jednu lékárnu nebo výdejnu půjde o směšné cca tři tisíce Kč za měsíc. Jde o nicotnou částku, která nikterak nezohledňuje náklady spojené s povinnostmi ověřování léčiv apod. Zejména veřejné lékárny tak nadále budou mít problémy financovat rozvoj svých IT technologií, vzdělávání lékárníků a farmaceutických asistentek a nebudou mít dostatečné finanční prostředky na stanovení spravedlivé odměny svým zaměstnancům, jako je tomu v ostatních segmentech zdravotnictví. O přetrvávajícím podhodnocení lékárenské péče chci nyní jednat přímo s předsedou vlády. Je pro mě nepřijatelné, aby zdravotní pojišťovny na svých účtech hromadily desítky miliard Kč i na úkor dalšího rozvoje lékárenské péče ve prospěch obyvatel naší země. Mrzí mě samozřejmě i určitá nejednota v přístupu jednotlivých zástupců segmentu lékárenské péče. To se v příštím období již nesmí opakovat. Česká lékárnická komora má proto ambici se příští rok dohodovacího řízení přímo účastnit,“ uvedl k výsledku dohodovacího řízení prezident České lékárnické komory, PharmDr. Lubomír Chudoba.