Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Farmaceutické společnosti reagovaly na Trumpovo vítězství posílením akcií

10. 11. 2016

Ohlášení vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách Spojených států rozkolísalo světové akciové trhy. Avšak jeden sektor se této, dalo by se říci, panice vymyká. Evropský farmaceutický průmysl podle businessinsider.com vypadá, jako by Trump v čele USA pro něj znamenal příslib vzestupu.

Akcie farmaceutických společností totiž na zprávu o Trumpově vítězství reagovaly náhlým růstem, například akcie švýcarských obřích společností Roche a Novartis poskočily o více než 4 %, u britské GlaxoSmithKline se nyní pohybují na hladině o asi 1,8 % vyšší s růstovou tendencí. Vzestupy cen akcií nastaly i u Sanofi nebo AstraZeneca (kolem 3.5 %).

O středečním vzestupu akcií velkých evropských farmaceutických firem o 2 až 6 procent psal i ekonomický list Fortune.

Trhy si myslí, že Trumpovo prezidentské působení by mohlo ukončit záměry na zavedení "drakonických" nových cenových regulací u léčiv, o nichž se spekulovalo v návaznosti na skandály kolem cen léků.

Jako první skandál zažehla farmaceutická společnost Retrophin, když její CEO Martin Shkreli oznámil, že zvýší cenu antiparazitárního přípravku z 13,50 $ na 750 $. Rovněž zvýšení cen anti-anafylaktického přípravku EpiPen vyvolalo pobouření.

Právě akcie amerického výrobce EpiPenu společnosti Mylan vylétly ve středu až o 8 procent na burze v Tel Avivu. Nárůsty hlásí i Eli Lilly, Merck & Co a Pfizer Inc., který rovněž narostl o 8 procent.

Avšak analytici předpokládají, že nyní po Trumpově vítězství je pravděpodobnost zavedení nové legislativy kontrolující ceny léků a zdravotnických služeb značně snížena.

V týdeníku pro banky European Equity Strategy, vydaném počátkem tohoto týdne, analytický tým Deutsche Bank vedený Tomem Pearcem poznamenal, že: "Evropské zdravotnictví pravděpodobně díky Trumpově výhře zvýší výkony, vzhledem k tomu, že trh na zprávy o pravděpodobném vítězství Clintonové během minulých několika měsíců reagoval inverzně. "

US investiční banka Jefferies ve středu ráno mínila: "Očekávání týkající se zdravotnictví se odpoutají od obav z drakonických opatření v cenách léků."

Analytik Zuercher Kantonalbank Michael Nawrath se zmínil i o naději mnohých firem, že Trump ukončí Obamovu reformu zdravotnictví tzv. Obamacare.

Například dánský producent inzulinu Novo Nordisk, jehož ceny diabetik se nedávno ocitly v USA pod palbou kritiky, přičemž více jak polovinu prodejů realizuje právě v USA, zaznamenal jeden z nejsilnějších vzestupů svých akcií – o 6 procent.

Stratégové Barclays zahrnuli čtyři následující farmaceutické společnosti na seznam 10 evropských společností, jež s největší pravděpodobností budou těžit z Trumpova vítězství: švýcarský Actelion, Hikma Pharmaceuticals s centrem v Londýně, belgická UCB (Union Chimique Belge), dánská Lundbeck.

Na druhou stranu se skepticky tváří analytici RBC Capital Markets, kteří napsali: "Pokud v senátu bude většina demokratů, klíčovou otázkou bude, co bude prosazovat senátor Bernie Sanders, který již mluvil o „krutém“ zvyšování cen a který by mohl usilovat o křeslo předsedy HELP výboru (Health, Education, Labor & Pensions). Tento konkrétní scénář by mohl způsobit negativní pohyb v biotechnologických akciích v krátkodobém až střednědobém horizontu."

Clintonová kritikou farmaceutických firem nešetřila

Po celou dobu kampaně byla Clintonová mnohem kritičtější k cenové politice farmaceutického průmyslu než Trump, když hovořila dokonce o "cenovém vydírání" u speciálních léků.

Trump v průběhu kampaně mluvil mnohem méně na toto téma. Nicméně navrhl podporovat dovoz levnějších léků a obhajoval nutnost zvýšené kontroly nad růstem cen léků.

Švýcarský Roche, největší světový výrobce onkologických léků, zopakoval přesvědčení, že Spojené státy budou nadále prospěšným trhem.

"Roche je zaměřen na rozvoj inovativních léků a diagnostických testy a jsme přesvědčeni, že USA budou i nadále oceňovat a podporovat inovace a pokrok v lékařské vědě," uvedl mluvčí Roche.

 

Autor: MUDr. Jan Činčura