Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zpravodajství

Hrozí výpadky dodávek léků z Číny

25. 2. 2020

Hrozí výpadky dodávek léků z Číny
    1. 2020 | Křehký řetězec dodávek léků z Asie dělá vrásky evropským politikům. V čase epidemie COVID‑19 by se závislost na Číně mohla vymstít. Podpoří Evropa výrobu léků na kontinentu?

Evropa by měla být více soběstačná ve výrobě léků a aktivních lékových substancí. Myslí si to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Promluvil o tom na nedávném jednání Rady Evropské unie, na kterém diskutovali ministři zdravotnictví členských zemí o epidemii onemocnění novým koronavirem COVID‑19. „V současné době probíhá třetina globální produkce léčiv v Číně. Nejen koronavirus, ale i poslední dobou častější výpadky léků na evropském trhu nám ukázaly, že by Evropa měla být v tomto směru více soběstačná,“ uvedl Vojtěch.

Podle ministerstva zdravotnictví většina přítomných zástupců evropských zemí „ze strategického pohledu vyjádřila nutnost situaci změnit“.

Nejedná se jen o to, jestli zásobování ustojí současné problémy v Číně. Podobné okolnosti, jaké pozorujeme v souvislosti s epidemií COVID‑19, podle Vojtěcha mohou v budoucnu zapříčinit omezení výroby v dané oblasti. To by mohlo ohrozit dodávky léků do Evropy. „Považuji to za otázku národní bezpečnosti. Evropská komise by se měla snažit přilákat výrobu esenciálních léčiv či látek pro výrobu léčiv zpět na evropské území,“ prohlásil ministr Vojtěch.

Podobně se vyjádřil také německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Varoval před možnými výpadky vzhledem k tomu, že se v Číně vyrábí významné množství aktivních lékových substancí. Jmenovitě uvedl látky pro výrobu antibiotik, které se produkují v provincii Chu‑Pej. Také podle Spahna by se v Evropě měla léčiva vyrábět více.

Eurokomisařka pro zdraví Stella Kyrkiadesová uvedla na jednání 13. února, že Evropská léková agentura zásoby léků v Evropě monitoruje a v současnosti nemá informace o nedostatcích způsobených situací v Číně.

Podle prezidenta obchodní komory European Union Chamber of Commerce in China Joerga Wuttkeho reálně aktuálně hrozí výpadky v dodávkách antibiotik do světa, pokud se problémy se zásobováním nepodaří rychle vyřešit. Jeho vyjádření z 18. února citovala agentura Reuters. Komora sleduje i problémy s dodávkami v jiných odvětvích, například v automobilovém průmyslu.

Otázkou závislosti Evropy na dodávkách léků z jiných kontinentů se budou evropské orgány dál zabývat. Alespoň podle usnesení, které Rada Evropské unie na svém mimořádném jednání přijala. Ministři vyzvali Evropskou komisi, aby ve spolupráci s Evropskou lékovou agenturou a s národními lékovými agenturami vyhodnotila důsledky globálních zdravotních hrozeb, jako je COVID‑19, pro dostupnost léčivých přípravků v EU a pro spolehlivost dodavatelských řetězců.

Koncentrace výroby léků a aktivních lékových forem v Číně a Indii je výsledkem dlouholetého tlaku na ceny léků. Kromě toho jsou tu také rozdíly v patentové ochraně nových léků. Ty donedávna znevýhodňovaly výrobu léků v Evropské unii. Evropská unie proto loni změnila přísná patentová pravidla tak, že výrobci léků nově mohou vyrábět a skladovat generické přípravky i v době, kdy jejich prodej v Evropské unii ještě chrání dodatkové ochranné osvědčení (SPC), pokud vyrábějí tyto přípravky na vývoz do zemí, kde už patent vypršel. Na to, že je tato koncentrace výroby riziková, upozorňují odborníci delší dobu.

V Česku má výroba léků dlouhou historii a dobrou tradici. Nejvýznamnějšími výrobci jsou firmy Zentiva a Teva. Celkem se v Česku ročně vyrobí léky řádově za 25 miliard korun. Z toho podle studie, kterou si nechala zpracovat ČAFF, míří 42 procent na vývoz. Většina exportu míří mimo EU.

Jak loni při setkání s novináři uvedl jednatel české Tevy Jaroslav Chylík, z pohledu celé skupiny Teva umí být český závod konkurenceschopný i cenově. Výrobu proto rozšiřuje. Do Opavy totiž Teva přesouvá výrobu generik z jiných, méně efektivních závodů, zejména z Izraele a z USA. „Teva chce mít do budoucna méně výrobních závodů a efektivnější závody. Protože náš závod patří v rámci skupiny k nejefektivnějším, přesouvá se výroba sem,“ uvedl Chylík. „V našich zemích se dají léky vyrábět efektivně, o tom není pochyb. Za poslední dva roky jsme například u výroby metforminu zvýšili efektivitu o padesát procent. U metforminu jsou našimi konkurenty indičtí farmaceutičtí výrobci a rozhodně ten produkt nevyrábějí laciněji, než jej dokážeme vyrobit my. Tento průmysl není jen otázkou ceny lidské práce. Rozhoduje v něm know‑how, největším potenciálem generické firmy jsou lidé,“ míní Chylík.

Zdroj: MT