Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Lékový záznam pacienta

12. 9. 2018

Od účinnosti povinné elektronické preskripce uplynulo více než půl roku a Ministerstvo zdravotnictví již chystá další zásadní novelu zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech).  Předmětná novela se (v době přípravy tohoto článku) aktuálně nachází ve stádiu ukončeného připomínkového řízení, v současnosti je tedy netrpělivě očekáváno zveřejnění další verze materiálu v návaznosti na připomínky jednotlivých subjektů. Jednou z hlavních změn, které novela přináší, je zavedení tzv. systému eRecept, který bude zřízen Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Součástí tohoto systému má být zejména centrální úložiště elektronických receptů a tzv. lékový záznam pacienta. Pro úplnost uvádíme, že centrální úložiště elektronických receptů bylo již zřízeno na základě jedné z předchozích novel zákona o léčivech upravující elektronickou preskripci. 

Současnou novelou je však centrální úložiště precizováno tak, aby lépe vyhovovalo praktickým požadavkům spojeným s elektronickou preskripcí. Nyní se přednostně zaměříme na část novely upravující lékový záznam pacienta. Jedná se o službu umožňující předepisujícím lékařům a lékárníkům nahlížet do údajů o předepsaných a vydaných léčivých přípravcích konkrétního pacienta, a tím zajistit zkvalitnění jimi poskytovaných zdravotních služeb spočívajících v předepisování a ve výdeji léčivých přípravků. V lékovém záznamu tedy budou uchovávány údaje o předepsaných a vydaných léčivých přípravcích konkrétnímu pacientovi, které jsou obsažené v centrálním úložišti elektronických receptů. Lékový záznam dále umožní nahlížet na identifikační údaje lékaře a poskytovatele zdravotních služeb, v rámci jehož činnosti lékař pacientovi předepsal léčivý přípravek, jakožto i identifikační údaje farmaceuta a poskytovatele lékárenské péče, v rámci jehož činnosti farmaceut pacientovi předepsaný léčivý přípravek vydal. Do lékového záznamu mohou nahlížet jak lékař a farmaceut, tak i samotný pacient. Lékař může na údaje v lékovém záznamu nahlížet v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb (kromě lékaře registrujícího poskytovatele zdravotních služeb může nahlížet i ošetřující lékař, lékař v rámci zásahu zdravotnické záchranné služby, urgentního příjmu či lékař lékařské služby první pomoci). 

Obdobně jsou podmínky nahlížení nastaveny i pro farmaceuty, kteří mohou na údaje nahlížet pouze v souvislosti s poskytováním zdravotních služeb při výdeji léčivých přípravků. Údaje v lékovém záznamu pacienta budou podle novely uchovávány po dobu 5 let. Lékař a farmaceut budou však oprávněnízobrazit záznamy nejdéle za období jednoho roku od jejich vytvoření. V důvodové zprávě však ministerstvo uvádí, že „pomocí svého informačního systému si lékař nebo farmaceut mohou podle potřeby zobrazované období zkrátit“. V současné době však není ani z důvodové zprávy jasné (návrh prováděcího předpisu k dané novele ještě není k dispozici), jakým způsobem by mělo k danému zkrácení doby nahlížení docházet. Z novely pak zároveň není patrné, zda pacient bude oprávněn na své záznamy nahlížet po celou dobu 5 let od jejich vytvoření. Předpokládáme, že ano. 

Ministerstvo v překládací zprávě k dané novele uvedlo: „Díky přístupu k údajům v lékovém záznamu budou předepisující lékaři mít možnost při předepisování zohlednit předchozí nebo i aktuální farmakoterapii daného pacienta a lékař či vydávající farmaceut již nebude odkázán pouze na informace, které mu poskytne pacient.“ Lékový záznam bezesporu představuje základní funkcionalitu, jejímž cílem je zlepšení přístupnosti dat o pacientovi, a to jak poskytovateli zdravotních služeb, resp. lékaři, tak posléze i farmaceutovi. K tomuto je však nutné dodat, že dle současného znění novely (aktuální v době přípravy tohoto článku) je pacient oprávněn vyslovit nesouhlas s možností nahlížet na údaje zobrazující se prostřednictvím jeho lékového záznamu, a to s účinností i pro všechny lékaře a farmaceuty. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.