Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Memorandum o spolupráci

20. 12. 2018

V listopadu roku 2018 bylo mezi Ministerstvem zdravotnictví, prostřednictvím ministra Mgr. et Mgr. Adama Vojtěcha, MHA, a Asociací inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) uzavřeno Memorandum o spolupráci. Podpis tohoto memoranda je vyústěním dopisů pana ministra z července a září daného roku, v rámci kterých uložilo Ministerstvo zdravotnictví přímo řízeným nemocnicím povinnost zveřejňovat jednotkové ceny nakupovaných léčivých přípravků v Registru smluv. K uzavření tohoto memoranda došlo za účelem zajištění „transparentního a efektivního hospodaření nejen přímo řízených nemocnic“ při současném zachování „dostupnosti léčiv pro české pacienty“. Cílem ministerstva je stručně řečeno zavést takový mechanismus, který „zajistí zveřejňování reálných cen léčiv nakupovaných přímo řízenými nemocnicemi v maximálním možném rozsahu“. Ministerstvo se tedy s AIFP dohodlo na vytvoření databáze reálných jednotkových cen léčiv dodávaných do ministerstvem přímo řízených nemocnic, která bude zřízena a spravována AIFP. Do této databáze budou všichni dodavatelé léčivých přípravků oprávněni dobrovolně ukládat jednotkové ceny. Ke zřízení databáze má dojít k 1. 1. 2019, kdy bude spuštěn pilotní provoz, do ostrého provozu by pak databáze měla přejít od 1. 2. 2019, tedy o pouhý měsíc později. Je důležité zdůraznit skutečnost, že údaje o reálných jednotkových cenách budou do databáze vkládat dodavatelé léčivých přípravků, nikoli samy nemocnice, a taktéž že do databáze lze vkládat i jednotkové ceny, které splňují zákonnou definici obchodního tajemství. K tomuto však ministerstvo uvádí, že jeho zájmem je, aby „přímo řízené nemocnice neakceptovaly jednostranné prohlášení obchodního tajemství, bez toho, aniž by přezkoumaly oprávněnost a účelnost takového postupu“. V opačném případě je ministerstvo připraveno „podpořit přímo řízenou nemocnic v aktivním a důkladném hodnocení oprávněnosti označení údaje o ceně jako obchodní tajemství a požadavku nezveřejňovat tento údaj v Registru smluv“. Databáze bude obsahovat následující údaje vztahující se k dodávanému léčivému přípravku:

  1. Dodavatel,
  2. Držitel rozhodnutí o registraci,
  3. Přímo řízená nemocnice, do které je léčivý přípravek dodáván,
  4. Skutečná jednotková cena.

Tyto údaje budou dostupné po dobu tří let od jejich vložení. Do databáze bude mít přístup jak samo ministerstvo zdravotnictví, tak i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), každá přímo řízená nemocnice a zdravotní pojišťovny – rozsah přístupu jednotlivých subjektů však bude odlišný. Zatímco ministerstvo bude mít k údajům v databázi plný neomezený přístup, každá z přímo řízených nemocnic bude mít přístup pouze k informacím, které se budou týkat jí samotné, a to z důvodu kontroly plnění povinnosti vložení dat do databáze dodavatelem a ověření správnosti a úplnosti uvedených údajů. SÚKLu bude každý měsíc poskytován „v agregované podobě report, který bude obsahovat u každého léčivého přípravku (…) údaj o váženém průměru jeho ceny a o jeho nejvyšší a nejnižší reálné jednotkové ceně“. Obdobný report bude s měsíční pravidelností poskytován i zdravotním pojišťovnám. V závěru memoranda se ministerstvo zavazuje k tomu, že „pokud budou informace ve výše uvedeném rozsahu vloženy do databáze, nebude se jednotková cena zveřejňovat jiným způsobem a nebude ani poskytována jiným subjektům než těm, kteří mají ve výše uvedeném rozsahu do databáze přístup“. V návaznosti na podpis memoranda se však objevuje hned několik otazníků, na které doposud neznáme odpověď. Proč se memorandum vztahuje „pouze“ na zveřejňování jednotkových cen léčivých přípravků, a nikoli zdravotnických prostředků? Dále se lze pozastavit nad principem dobrovolnosti vkládání údajů do databáze. V memorandu není zakotvena povinnost přímo řízených nemocnic, ale pouze dobrovolnost dodavatelů léčivých přípravků. Celé memorandum je založeno na tom, že dodavatelé budou výše uvedené údaje dobrovolně vkládat do databáze, přičemž se nadto budou podílet na úhradě nákladů na její provoz. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.