Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Ministerstvo zdravotnictví nadělovalo lékárníkům pokuty

5. 5. 2017

Zhruba 170 lékárníků se dočkalo ve velikonoční době nemilé nadílky od Ministerstva zdravotnictví v podobě rozhodnutí o zamítnutí odvolání proti pokutě udělené Státním ústavem pro kontrolu léčiv za správní delikt nepředávání údajů o vydaných léčivech v letech 2010 a 2011.

Pokuta činí 10 000 Kč plus náklady řízení ve výši 1 000 Kč. Proti rozhodnutí se nelze dále odvolat.

Údaje o vydaných léčivých přípravcích jsou lékárníci povinni poskytovat SÚKL již od roku 2009, zajímavá je tedy odpověď na otázku, proč dostali lékárníci pokutu za nepředávání dat až od roku 2010 a nikoli za rok 2009, kdy data také nepředávali. Proč? Protože za sbírání dat v roce 2009 dostal naopak pokutu SÚKL. A to ne malou – 2 300 000 Kč. Úřad pro ochranu osobních údajů shledal, že SÚKL nemá pro sběr dat pacientů a preskribujících lékařů žádné oprávnění. SÚKL pokutu bez odvolání zaplatil a sběr upravil tak, že přestal sbírat data o pacientech, ale rozhodnutí o nezákonnosti sběru dat o lékařích nadále ignoroval.

Proto řada lékárníků v souladu s doporučením lékárnické komory a rozhodnutím Úřadu pro ochranu osobních údajů nadále odmítala údaje v SÚKL požadovaném rozsahu předávat.

Lékárníci si mohli „svobodně“ vybrat ze dvou možností: buď budou plnit ustanovení § 82 odst. 2 zákona o léčivech – tedy předávat data SÚKL, což podle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů (cituji) „může znamenat porušení povinnosti správce nebo zpracovatele v souvislosti se zákonem č. 101/2000 Sb.“.

Nebo naopak uvěřit stanovisku Úřadu pro ochranu osobních údajů, že „obsah a právní forma hlášení o vydaných léčivých přípravcích, tzv. LEK-13 verze 2, nemá co do rozsahu požadovaných osobních údajů lékaře nebo lékárníka dostatečnou právní oporu v uvedeném právním předpisu“. Vyhověli by tak požadavkům zákona č. 101/2000 Sb., ale porušili by zase ustanovení § 82 odst. 2 zákona o léčivech.

Sankce SÚKL mohla dosáhnout výše 500 000 Kč, sankce Úřadu pro ochranu osobních údajů mohla dosáhnout výše 5 000 000 Kč. Co byste si vybrali vy?

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů přijal rozhodnutí (cituji), „že se obrátí přímo na Ministerstvo zdravotnictví o výklad příslušných ustanovení zákona o léčivech a vysvětlení postupu SÚKL“. To také skutečně dopisem ze dne 26. 4. 2010 přímo k tehdejší ministryni zdravotnictví učinil.

Ministerstvo však zaujalo pozici mrtvého brouka a na dopis Úřadu pro ochranu osobních údajů ani na další dopisy a podněty vůbec nereagovalo. Činil se však SÚKL. Začal udělovat lékárnám pokuty za neodesílání dat. První pokutované lékárně, která se odvolala, byla pokuta potvrzena ministerstvem na začátku roku 2011. Následovalo odvolání k Městskému soudu v Praze, který „již“ v červnu 2014 rozhodnutí ministerstva zrušil a dal v plném rozsahu za pravdu lékárně. Ministerstvo podalo kasační stížnost, Nejvyšší správní soud vydal stanovisko podporující SÚKL a MZ a vrátil řízení zpět soudu městskému. Ten pak naprosto změnil své původní stanovisko a dal prakticky ve všem za pravdu SÚKL a ministerstvu ve svém rozhodnutí v listopadu 2015. Kasační stížnost podala následně lékárna. Nejvyšší správní soud ji letos v únoru zamítl s tím, že SÚKL svým postupem vůbec nechyboval.

A tak se 9. 2. 2017, po „pouhých“ sedmi letech od sporu mezi Úřadem pro ochranu osobních údajů a Ministerstvem zdravotnictví, lékárníci dozvídají, že ze zákona jasně vyplývá, že SÚKL postupoval v souladu se zákonem, že nezbytně potřebuje osobní údaje pacientů a lékařů. Logicky z toho vyplývá, že i pokuta SÚKL 2 300 000 Kč za neoprávněný sběr osobních údajů byla neoprávněná a že stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů, kterým se lékárníci řídili, bylo chybné.

Jak se v tom vyznat? Jak je možné, že jednou soud zcela jednoznačně a přesvědčivě dá za pravdu lékárníkům a podruhé stejně jednoznačně a přesvědčivě dá za pravdu SÚKL a ministerstvu?

K čemu je vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů, když je státní instituce stejně nerespektují?

Jsme nyní ve velikonočním období. Úředníci a soudci si jako Pilát umyli ruce, lékárníci zaplatí pokuty. Zbývá jen zodpovědět na jednu otázku: Žijeme vůbec v právním státě?

 

Autor: PharmDr. Jarmila Skopová, předsedkyně sdružení Poskytovatelé lékárenské péče z. s.