Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Nová biosimilars pro léčbu onkologickou léčbu

27. 6. 2016

Nová biosimilars pro léčbu onkologickou léčbu

Biosimilarní léčiva jsou na trhu již deset let. Od roku 2006 jich bylo v Evropě schváleno více než dvacet. V následujících dvou letech se očekává vstup tři nových biosimilárních léků, které zvýší dostupnost léčby pro onkologické pacienty v České republice.

První biosimilární účinnou látkou schválenou v Evropě byl růstový hormon somatropin. V současnosti je Evropskou lékovou agenturou registrováno 20 biosimilárních přípravků s 8 různými účinnými látkami. Desetiletá zkušenost s biosimilars ukazuje, že jejich kvalita, účinnost i bezpečnost je shodná s originálními léky. „Biosimilární přípravky přináší úsporu nejenom díky o 15% nižší úhradě a ceně, ale i vytvořením konkurenčního prostředí. Důležitá je však především skutečnost, že vzniklé úspory mohou být použity pro léčbu více pacientů,“ říká Martin Mátl, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem.

Příkladem, který potvrzuje zvýšení dostupnosti biologické léčby díky biosimilars může být vývoj spotřeby přípravků s účinnou látkou filgrastim, který se používá jako podpůrná terapie u onkologických pacientů. Během pěti let po vstupu biosimilárního filgrastimu jeho spotřeba stoupla bezmála na dvojnásobek. Celkové náklady však zůstaly stejné. Díky poklesu nákladů na jednu dávku z více než 1 700 Kč na 900 Kč způsobeném vstupem biosimilars, mohl být podán filgrastim téměř dvojnásobnému počtu pacientů při stejném dávkování. Přičemž 80 % pacientů léčených filgrastimem v roce 2015 dostalo právě biosimilární přípravek.

filgastim

Podobný vývoj lze očekávat po vstupu biosimilárních monoklonálních protilátek do onkologie a hematoonkologie. Právě náklady na léčbu nádorových onemocnění patří zpravidla k nejvyšším.

„Počet onkologických pacientů neustále roste, i díky tomu náklady jen na dvě nejužívanější látky – trastuzumab a rituximab – vysoko převyšují miliardu korun. To je více než kolik činí náklady na dvacet nejužívanějších léků dohromady“ upozorňuje Martin Mátl. V příštích dvou letech lze přitom očekávat registraci hned tří biosimilárních přípravků. Kromě zmíněného trastuzumabu a rituximabu, které se využívají v léčbě karcinomu prsu respektive leukémie je to navíc ještě pegfilgrastim, který je podpůrným lékem při chemoterapeutické léčbě.

 

Zdroj: Tisková zpráva ČAFF