Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Novinky v oblasti elektronické preskripce

16. 4. 2018

Během uplynulého měsíce došlo k významné změně v oblasti elektronické preskripce. Dne 7. března nabyla účinnosti novela č. 36/2018 Sb., kterou se mění zákon o léčivech a která odkládá účinnost sankcí za e-recepty pro lékaře o jeden rok. Touto novelou tedy byla odsunuta možnost sankcionovat lékaře, kteří nesplnili povinnost elektronické preskripce, tj. předepisování léčiv výhradně na elektronický recept, není-li naplněna některá z výjimek, a to až do 1. ledna 2019. Povinná elektronická preskripce byla původně (po několikerém odložení) zavedena s účinností od 1. ledna 2018. Na poslední chvíli byl však parlament doslova zaplaven řadou legislativních návrhů, původem jak vládních, tak poslaneckých či senátních, jejichž cílem byla snaha o další odložení účinnosti. Mezi neúspěšné se řadí například senátní návrh, k němuž zaujala zamítavé stanovisko jak vláda, tak posléze i sněmovna. 

Spolu s návrhem transpoziční novely zákona o léčivech byly předloženy dva pozměňovací návrhy týkající se odložení povinné e-preskripce. Jako jediný úspěšně přijatý byl mírnější návrh pana ministra Vojtěcha, který byl promítnut do zmiňované novely č. 36/2018 Sb., tj. odložení účinnost sankcí za e-recepty pro lékaře o jeden rok. Dalším neúspěšným pokusem byla snaha ČLK v rámci připomínkového řízení k prováděcí vyhlášce k e-receptům zakotvit vyhláškou možnost vydání receptu v listinné podobě v případě, kdy o to pacient požádá, anebo na základě rozhodnutí lékaře, čímž by elektronická preskripce ztrácela na své obligatornosti. Pro úplnost, výjimky z povinné e-preskripce, resp. situace, za nichž je přípustné vystavit lékařský předpis v listinné podobě, lze rozdělit do tří skupin:

  1. podle druhů léčivých přípravků či druhu lékařského předpisu,
  2. podle specifických situací při poskytování zdravotních služeb či zvláštního postavení předepisujícího subjektu, a
  3. okolnosti technické povahy.

V první skupině se jedná především o recepty na léčivé přípravky obsahující omamné nebo psychotropní látky, označené modrým pruhem, a všechny léčivé přípravky předepsané na žádanky. Do druhé skupiny lze zařadit specifické situace, při nichž dochází k předepisování léčivých přípravků, a to kupříkladu pokud lékař předepisuje léčivé přípravky hrazené podle § 17 odst. 7 písm. a) zákona o veřejném zdravotním pojištění sobě nebo svým rodinným příslušníkům (manželovi, svým rodičům, prarodičům, dětem, vnukům a sourozencům) či předepisování léčivých přípravků v rámci klinického hodnocení. Třetí skupina je tvořena okolnostmi technické povahy, které fakticky znemožňují vystavení e-receptu. Zde se jedná např. o výpadek el. energie, internetového připojení či informačního systému. Jedná se o výčet příkladný a všechny výjimky jsou vyjmenovány ve vyhlášce č. 415/2017 Sb., k provedení některých ustanovení zákona o léčivech týkajících se elektronických receptů.   

JUDr. Lenka Vlková,KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.