Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Obezita, cukrovka a ateroskleróza – to je, oč tu běží…

19. 7. 2019

Snižování hmotnosti, dobrá kompenzace, resp. léčba cukrovky jsou jedním z hlavních předpokladů pro zpomalení procesu aterosklerózy, která běží zhruba již od adolescence u každého jinak rychle. Výskyt onemocnění jako zvýšená hladina cholesterolu, ale i nadváha či obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, nízká pohybová aktivita, mohou způsobit, že se tento proces urychluje, a tak i při současné moderní medicíně se setkávám s projevy aterosklerózy jako infarkt myokardu nebo cévní mozková příhod u lidí po 40. roce ale i dříve.

Snížení hmotnosti je většinou doprovázené i zlepšením dalších krevních parametrů jako např. zlepšené hladiny tuků (cholesterol, triacylglyceroly), snížení hladiny cukru, snížení krevního tlaku atd. Většina léků působí na jeden rizikový faktor (krevní tlak, cholesterol, cukr atd.), ale při snížení hmotnosti, které je třeba doprovázeno i zvýšením zdatnosti, jsou najednou ovlivněny všechny, a to dramaticky mění prognózu. Nakonec kardiovaskulární onemocnění jsou stále nejčastější příčinou úmrtí i ve 21. století. Nepochybně nemá smysl dlouho čekat při zjištění velkých odchylek od normy ve výše zmíněných parametrech, ale na druhou stranu má velký smysl i s obezitou vyšších stupňů začít bojovat kdykoliv. Současná obezitologie nabízí již mnoho možností od moderních léků až po bariatrickou, resp. metabolickou chirurgii, která zcela mění dlouhodobé výsledky léčby obezity. A nepochybně nejvíce z těchto přístupů profitují lidé právě se zmíněnými rizikovými faktory jako je cukrovka, vysoký krevní tlak apod., zvláště je-li indikována včas. Naopak velmi přísné diety až hladovky, které mnoho našich pacientů ve snaze vyhnout se lékům, operaci apod. vyzkouší vede často k rychlému hmotnostnímu poklesu, který je ale v dalších měsících nahrazen opětovným vzestupem na vyšší hodnotu hmotnosti jako tzv. jo-jo efekt. I moderní ketogenní diety, které jsou založeny na větší spotřebě tuků a bílkovin a omezením nebo dokonce vyloučením sacharidů, mohou vést k významnému zhoršení tzv. lipidového (tukového) profilu v krvi a mohou tak významně urychlit proces aterogeneze. Jednoznačně se potvrzuje, že je výhodnější menší, ale dlouhotrvající pokles hmotnosti, než několik velkých výkyvů během života.

GENETIKA JE VELMI DŮLEŽITÁ

Může být pro někoho překvapení, že existuje hodně pacientů s obezitou vyšších stupňů, kteří nemají žádné projevy aterosklerózy, a dokonce nemají ani žádné rizikové faktory jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoký cholesterol, a to ani při hmotnosti přesahující klidně 150 kg. Tomuto se říká prostá obezita, která sice nemusí být pro cévy tak nebezpečná, ale stejně je velké riziko např. náhlé smrti ve spánku (zvláště, pokud je přítomno chrápání s přerušovaným dýcháním), poškození nosných kloubů, kdy nelze kvůli hmotnosti absolvovat náhradu nevratně poškozených kloubů, takže kvalita života je velmi ovlivněna bolestmi atd. Na druhou stranu objevují-li se v rodině cévní onemocnění typu infarkt myokardu, cévní mozkové příhody apod., je velmi pravděpodobné, že cesta k poškozování cév je dána i určitou genetickou vlohou a má smysl být méně konzervativní a pomocí moderní farmakoterapie kompenzovat jednotlivé rizikové faktory, a to i obezitu a nevzdávat se ani možnosti operačního řešení. Není ostudou, že nezvládnete svou hmotnost konzervativně. Organismus je vyvinut na jiné než naše století, ve kterém došlo k prudkému omezení pohybové aktivity, nadbytku energetických zdrojů ve formě potravin, které jsme schopni, a často i rádi, ukládat do našeho žaludku… Po důkladné přípravě nejen s nutričními terapeuty, ale i psychology a s lékaři pak vhodně zvolený výkon nejenže zlepší rizikové faktory, ale často cukrovka zcela zmizí na několik let, stejně tak vysoký krevní tlak, i když to není pravidlem. Základem pro dlouhodobý úspěch je prevence. Proto i návštěva praktického lékaře rámci pravidelných prohlídek může předejít mnohým pozdějším komplikacím, stejně jako včasná regulace hmotnosti, zvláště je-li v rodině přítomna obezita. Základem je dobrý monitoring energetického příjmu a výdeje, než vyrazíte za odborníky – to vám umožňuje například portál www.casprozdravi.cz, který sdružuje různé aplikace, které jsou i zdarma, např. www.kaloricketabulky.cz a mnoho dalších aplikací z různých chytrých hodinek apod. Všichni, kdo se monitorují, jsou najednou o mnoho úspěšnější než ti, co se snaží jen obezitou a rizikovými faktory aterosklerózy bojovat. 

MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. 

Zdroj: www.obesitynews.cz