Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Padělaný lék nepozná 72 % Čechů

10. 5. 2016

Padělaný lék nepozná 72 % Čechů

Zaručeně pravá Viagra, různá anxiolytika nebo třeba hormonální antikoncepce či léky používané při léčbě neplodnosti, to vše se dá sehnat online až příliš snadno. Zatímco české lékárny jsou před padělky léků relativně v bezpečí, na internetu je možné narazit doslova na cokoliv, včetně rozemletých cihel nebo jedu na krysy.

Každý měsíc hlásí Státní ústav pro kontrolu léků (SÚKL) nové případy výskytu padělků léků. Přibývá odhalených případů, které jsou součástí organizovaného zločinu s obratem v řádech milionů dolarů. Na černém trhu se objevují prakticky všechny lékové skupiny, včetně antibiotik nebo cytostatik. Složení nelegálně nabízených léků je ale zcela mimo kontrolu úřadů, a tak přípravky vydávané za léky mohou obsahovat naprosto cokoliv. Běžně se v nich objevují stavební suť, drcená křída, leštidlo na podlahu nebo třeba nemrznoucí směs do ostřikovačů či jedy na hubení hmyzu a hlodavců. Dobrou zprávou ale je, že v Česku se padělky léků zatím nedostaly do oficiálního distribučního řetězce, jak se už opakovaně stalo v zahraničí. Výhodou pro Česko je malý trh, tak velmi složitý jazyk, který není snadné bez pravopisných chyb napodobit. To ale neznamená, že by se u nás padělky neobjevovaly.

Padělky s rizikem smrti

Padělané léky vždy znamenají riziko pro pacienty. „Pokud už nějakou účinnou látku obsahují, může jít o jiné množství, než je doporučené dávkování. Časté jsou také případy, kdy lék obsahuje naprosto jiné látky, jako třeba křídu. Setkali jsme se i s tím, že padělek obsahoval jed na krysy. Důvodem může být fakt, že nelegální léky se často vyrábí v nevhodných a nehygienických podmínkách,“ uvádí Duncan Elson, expert na bezpečnost léků ze společnosti Pfizer, který se dlouhodobě věnuje problematice padělků léků a jejich odhalování. Podle něj padělané léky stojí i za úmrtími nemocných, kteří si v dobré víře koupili na internetu lék a věřili, že se k nim dostane originál. Za svou naivitu bohužel zaplatili životem. Podle odhadů WHO je až polovina léků prodávaných na internetu padělky a tedy rizikem pro lidské zdraví.

Jen v loňském roce bylo celosvětově zachyceno 48 miliónů dávek padělaných léků a další 4 miliony dávek látek, které mohly být použity k výrobě dalších padělků. „Vedle existence sítě obchodů s padělanými léky tu bohužel máme také legální distribuční řetězce, kde dochází k prolamování této sféry. Zdaleka se nejedná pouze o země, kde je problematické vymáhání práva,“ popsal Elson s tím, že k případům, kdy se do lékáren dostaly padělky, došlo například v Německu, Velké Británii, Polsku nebo Kanadě. Šlo o léky z různých lékových skupin a to včetně cytostatik. Nelegální zacházení s originálními léky

Podle údajů SÚKL se českého prostředí týká nejen problém prodeje padělků, ale také neautorizované nakládání s léky, konkrétně léky vázané na lékařský předpis jsou prodávány mimo legální prodejní řetězec. „V roce 2015 jsme prověřovali 78 podnětů, 270 webových stránek a provedli 37 kontrolní nákupů,“ shrnuje Zdeněk Blahuta, ředitel SÚKL, že právě na internetu a zejména v internetových diskusích nebo na aukčních portálech se léky prodávají nelegálně nejčastěji. „Komunikujeme s providery těchto stránek za účelem odstranění nelegálních nabídek. Pokud provider sídlí v EU, je to vcelku bezproblémové, náročnější je situace, pokud sídlí ve třetích zemích, ale i to je řešitelné cestou mezinárodní spolupráce,“ dodává.

Nejčastěji jsou podle něj nelegálně nabízena anabolika, anorektika a také léky na řešení poruch erekce. Objevují se i léky s obsahem návykových látek. I v případě, že by lék byl náhodou originál, neznamená to, že jeho nákup přes internet je bezpečný. Nakupující nemá žádnou možnost kontroly, že byl lék skladován správně, zda nedošlo k jeho přebalení a hlavně, jako laik není schopen zhodnotit jeho indikaci vzhledem ke svému zdravotnímu stavu. K nelegálnímu zacházení s originálními léky dochází i tehdy, když prodávající tvrdí, že nabízí léky, co doma „zbyly“ a on už je nespotřebuje. Typickým příkladem je hormonální antikoncepce nebo léky používané při léčbě neplodnosti.

Padělek je k nerozeznání od originálu

Rozeznat originál od padělku je prakticky nemožné. Jak ukazuje letošní průzkum Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), nedokáže to 72 % dotazovaných. Osobní zkušenost s nabídkou padělku mají 2 % respondentů, s tím, že jim byl nabídnut mailem nebo na webových stránkách. Každý desátý oslovený člověk pak vyjádřil ochotu koupit si lék vázaný na lékařský předpis mimo kamennou lékárnu a 90 % z těch, kteří takto uvažují, by si jej obstaralo online. „V České republice není možné prodávat lék omezený preskripcí mimo kamenné lékárny. To, co se objeví na internetu, je buď padělek, nebo jde o lék, který se dostal mimo oficiální distribuční cestu,“ konstatuje Jakub Dvořáček, ředitel AIFP. Pozitivní podle něj je, že roste důvěra veřejnosti v lékárny. V případě podezření na padělaný lék by se na ně obrátily více než dvě třetiny dotazovaných.

Posílit ochranu pacientů by měl připravovaný evropský systém ověřování léků, který přinese od roku 2018 povinnost uvádět speciální 2D kód na každé balení léků. Pomocí těchto ochranných prvků pak bude možné zkontrolovat původ léku a jeho pravost.  „V tuto chvíli zkoumáme připravenost zdravotního prostředí na zavedení systému a všechny možnosti, jak bychom jej mohli využívat, abychom pacienty co nejvíce ochránili,“ dodává Dvořáček k aktuálnímu stavu. Systém vytvoří „rodokmen“ každého léku, kdy bude možné v lékárně před vydání léku pacientovi zkontrolovat jeho původ a to včetně situace, kdy se léky „ztratí“ ze systému a znovu se do něj po čase vrátí, aniž by bylo zřejmé, co se s nimi dělo.

Autor: Marie Stránská