Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zajímavé případy pro Vás

Revoluce ve výplatách aneb za stejnou práci rozdílná mzda?

31. 8. 2020

Každý z nás jistě zná rčení o tom, že „v Praze je blaze“. Mnohdy však bývá toto rčení upraveno na mnohdy trefnější „v Praze je draze“. V tuto chvíli se nejspíš ptáte, na co asi tak tímto narážíme? Na nejnovější a vskutku přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu, které se týká výše mezd zaměstnanců pracujících na stejné pozici u stejného zaměstnavatele. Jindy poměrně stojaté vody pracovního práva totiž počátkem srpna rozvířil zcela zásadní rozsudek, v jehož rámci došel soud k závěru, že rozdílná životní úroveň, resp. rozdílné životní náklady (na bydlení, stravu, služby) v různých regionech nejsou legitimním důvodem pro odlišnou úroveň mezd zaměstnanců téhož zaměstnavatele vykonávajících stejnou práci či práci stejného druhu

Ačkoli se tento rozsudek týká zaměstnance České pošty, závěry v něm obsažené by bylo v praxi možné aplikovat kupříkladu i na zaměstnance lékárenských řetězců, kde jsou jednotlivé lékárny roztroušeny (například) v rámci více krajů. Skutkově šlo v daném případě o to, že zaměstnanec České pošty vykonávající práci řidiče v Olomouci žaloval svého zaměstnavatele z důvodu, že jiný zaměstnanec České pošty pracující v Praze také na pozici řidiče má vyšší mzdu. Olomoucký řidič se tak domáhal doplatku rozdílu mezi jemu vyplacenou mzdou a mzdami vyplacenými zaměstnancům pošty na stejných pozicích v Praze. Jeho hlavním argumentem bylo to, že Česká pošta se dopouští porušování zásady rovného zacházení při odměňování svých zaměstnanců za stejnou práci nebo práci stejné hodnoty, jelikož poskytuje zaměstnancům v Praze za stejnou práci vyšší mzdu. Česká pošta se ve zkratce bránila tím, že vyšší mzda je v Praze řidičům vyplácena zejména proto, že je jejich práce složitější, odpovědnější a namáhavější, a to s ohledem na velikost regionu a na provoz v několika částech a budovách. Nadto také poukazovala na to, že odměňování zaměstnanců v Praze zohledňuje i reálnou výši mezd vzhledem k nezbytným životním nákladům, které jsou v Praze a okolí výrazně vyšší než v jiných regionech České republiky. 

V rámci daného řízení byla tedy pozornost zaměřena zejména na to, zda je práce řidiče v Praze opravdu složitější a namáhavější než v Olomouci. Abychom Vás dlouho nenapínali, oba soudy, které danou věc řešily před tím, než se dostala k Nejvyššímu soudu, shodně došly k závěru, že není, a proto není dán důvod, aby byla zaměstnancům v Praze vyplácena za stejnou práci vyšší mzda než zaměstnancům v jiných regionech. S tím však Česká pošta nesouhlasila, a tak se celý spor logicky vyšplhal až k Nejvyššímu soudu. Nejvyšší soud zdůraznil, že jistě není pochyb o tom, že sociálněekonomické podmínky dané lokality ovlivňují trh práce jak na straně nabídky, tak na straně poptávky, a proto je zřejmé, že zejména města a regiony s vyšší mírou koncentrace státních orgánů, vědeckých, vzdělávacích, kulturních a dalších významných institucí, s vyšší hustotou zabydlení (obvykle spojenou též s vyšší kupní sílou obyvatel) a počtem potenciálních zaměstnanců – mezi něž zcela logicky patří i Praha – se vyznačují rovněž vyššími cenami bydlení, dopravy, zboží a služeb. I přesto však dle názoru Nejvyššího soudu neposkytují rozdílné sociálněekonomické podmínky v regionech zaměstnavateli oporu pro to, aby byli zaměstnanci pracující u stejného zaměstnavatele na stejné pracovní pozici (vykonávající stejnou práci) odměňováni různou mzdou.  Z hlediska zásady rovného odměňování nejsou pro posouzení, zda se v konkrétním případě jedná o stejnou práci nebo o práci stejné hodnoty, významné sociálněekonomické podmínky a jim odpovídající výše nákladů na uspokojování životních potřeb v místě, kde zaměstnanec na základě pracovní smlouvy pro zaměstnavatele vykonává práci. 

Zda tento rozsudek spustí lavinu žalob a soudních sporů, ukáže jen čas. Již nyní je však jasné, že pokud zaměstnavatelé chtějí poskytovat zaměstnancům na stejných pozicích v odlišných regionech (např. z důvodu vysoké poptávky pro pracovní síle) rozdílné mzdy, musejí takový postup opřít výlučně o zákoníkem práce kvalifikovaná rozlišovací kritéria, jako je složitost a namáhavost práce, vyšší míra odpovědnosti, větší náročnost pracovních podmínek, odlišná pracovní výkonnost či rozdílné výsledky práce. Zaměstnavatelé musí takové argumenty nejen najít, ale zejména musí být schopni je opřít o podložená fakta a výpočty. V opačném případě pak budou zaměstnavatelé působící ve více regionech nuceni přistoupit k vyplácení stejných mezd všem zaměstnancům vykonávajícím stejnou práci, bez ohledu na životní úroveň v regionu. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.