Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Antikoncepce

Setkání Izumo a Juno – příslib pro léčbu infertility i antikoncepci

31. 8. 2016

Japonští vědci již v roce 2005 objevili na povrchu spermií speciální protein, který je schopen rozpoznávat oocyty, a tak umožňuje jejich fúzi, stojící na počátku embryogeneze. Tuto bílkovinu nazvali Izumo, a to podle jedné z nejstarších a nejuctívanějších svatyní v Japonsku, která je oblíbeným místem sňatků. Jak se dozvídáme z článku publikovaného v časopise Nature, vědci ve Velké Británii nyní vyvinuli arteficiální verzi proteinu Izumo a v experimentech na myších ji použili k detekci vazebních partnerských bílkovin na povrchu vajíček. Na oocytech tak našli „partnerskou“ bílkovinu, kterou nazvali rovněž poeticky – podle římské bohyně plodnosti a manželství se jmenuje Juno. Současně potvrdili, že právě setkání Izumo a Juno je prvním krokem ke vzniku nového, geneticky jedinečného tvora. Dr. Gavin Wright, šéf Laboratoře signalizace buněčných povrchů ve Wellcome Trust Sanger Institute v Cambridge, odkud práce pochází, prohlašuje: „Bez této základní interakce nemůže v žádném případě dojít k fertilizaci.“ U kmenů myší, které postrádaly buď protein Juno na povrchu oocytů, nebo protein Izumo na povrchu spermií, k fúzi nedocházelo a myši zůstaly infertilní. 

Zajímavým, byť očekávatelným zjištěním bylo i to, že pokud při setkání normální spermie a normálního vajíčka k oplodnění došlo, jinak abundantně přítomný protein Juno z povrchu vajíček rychle mizí – právě to umožňuje jeho fúzi pouze s jedinou spermií a zabraňuje ve fúzi všem ostatním. Nejpozději do čtyřiceti minut je již bílkovina zcela nedetekovatelná. Pokud by však přece jen došlo k fúzi oocytu s více než jednou spermií, nadměrný počet chromozomů vede k jeho odumření. Dr. Enrica Bianchi, která je první autorkou práce, dodává: „Vazba dvou uvedených proteinů je relativně slabá, a právě to nejspíše vysvětluje i to, proč až dosud zůstávala tajemstvím. Nám se podařilo ji objevit mimo jiné proto, že jsme tento charakter vazby předpokládali a přizpůsobili tomu i uspořádání a provádění experimentů.“ A pokud jde o budoucnost, vědci z Cambridge očekávají, že jejich objev přinese významné pokroky na jedné straně v léčbě infertility, na druhé pak ve vývoji nových antikoncepčních prostředků. 

Bianchi E, Doe B, Goulding D, Wright GJ. Juno is the egg Izumo receptor and is essential for mammalian fertilization. Nature. 2014 Apr 24;508(7497):483–487.

Publikováno: Medical Tribune 23/2014 | Autor: jší