Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Stav českého zdravotnictví dle přehledu OECD

2. 8. 2018

V červenci letošního roku byly Ministerstvu zdravotnictví v čele s ministrem Adamem Vojtěchem představeny výsledky analýzy systému zdravotní péče OECD, neboli Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, jíž je Česká republika členem. OECD zveřejnila pravidelný hospodářský přehled za rok 2018, ve kterém se mimo jiné věnuje systému zdravotní péče v České republice. Přehled je zaměřen zejména na dlouhodobou udržitelnost a efektivitu českého zdravotnictví v souvislosti se stárnoucí populací, a to jak populace obecně, tak i stárnutí populace lékařů. Ministerstvo zdravotnictví ke studii uvedlo, že „zdravotní systém v ČR dosahuje dobrých výsledků ve srovnání s ostatními ekonomikami střední a východní Evropy a přibližuje se průměru OECD“. OECD ve své publikaci upozorňuje zejména na současný problém stárnutí populace. Dle výsledků studie se do roku 2050 podíl populace starší 80 let zvýší z hranice 4% (2015) na hrozivých 9%. Zde OECD doporučuje zejména investice do dlouhodobé péče, ale např. i do rozvoje komplexní zdravotní péče jakožto alternativy k dlouhodobé péči zajišťované zdravotnickými zařízeními. S tímto neoddělitelně souvisí i problém stárnutí populace lékařů, a to zejména lékařů praktických. Dle studie je sice počet praktických lékařů nad průměrem OECD, k tomu je však nutno dodat, že v roce 2017 činil podíl praktických lékařů starších 60 let celkem 33% z celkového počtu praktických lékařů. V blízké době by mohl hrozící „hromadný“ odchod do důchodu těchto lékařů způsobit značné zhoršení dostupnosti lékařské péče. S vysokým věkem lékařů souvisí i jejich nízký počet. 

Dle OECD by ze strany ČR mělo dojít ke značnému zvýšení kapacit lékařských fakult, zároveň by však mělo dojít k omezení kapacit pro zahraniční studenty, kteří na jednu stranu přinášejí do škol peníze, na stranu druhou však na fakultách „zbytečně zabírají místa“, aniž by po dokončení studia začali praktikovat v ČR.  OECD dále doporučuje ČR, aby se zaměřila na motivaci lékařů k usazování v odlehlejších oblastech, a to např. prostřednictvím pokrytí nákladů na založení nové kliniky či zvýšení úhrad z prostředků zdravotního pojištění. OECD ve studii dále uvádí, že lůžkové kapacity nemocnic jsou v České republice nad průměrem OECD. Lůžek je dle OECD dokonce přebytek. Na druhé straně však OECD uvádí, že co se týče kvality poskytování péče spojené s pobytem na lůžku, tj. zejména v oblastech psychiatrické péče, dlouhodobé péče a pečovatelských zařízení, ta se pohybuje na velice nízké úrovni a jednoznačně je zde třeba modernizace. V tomto případě je řeč zejména o rozsáhlé reformě psychiatrické péče, která je v rámci ČR nedostatečná a velmi špatně dostupná. OECD také upozorňuje na to, že jednotlivé nemocnice jsou z geografického hlediska velmi špatně rozmístěny, s čímž neoddělitelně souvisí i jejich horší dostupnost. 

Dle OECD by měly jednotlivé obce, popř. města a místní nemocnice lépe spolupracovat, a to zejména prostřednictvím spojením či přeskupením některých služeb. Závěrem lze shrnout, že dle výše specifikované analýzy je stav českého zdravotnický na velmi dobré úrovni, a to i navzdory relativně nízkým částkám, které jsou do něj ze strany státu investovány. Česká republika by se měla připravit na výrazné stárnutí populace, a to zejména zkvalitněním dlouhodobé lůžkové péče. Dále je třeba posílit v oblasti praktických lékařů, jichž je již nyní značný nedostatek. Dále OECD vyzývá k omezení počtu nemocničních lůžek, zároveň však doporučuje efektivnější lokaci jednotlivých nemocnic a zejména jejich vzájemnou spolupráci, jež má vést ke zvýšení dostupnosti lékařské péče zejména v odlehlejších oblastech. V neposlední řadě OECD upozorňuje na nutnost zvýšení kapacity lékařských fakult a zaměření se na výchovu nových lékařů, a to předně v oblasti primární péče. Ministerstvo zdravotnictví ústy ministra Vojtěcha k výsledkům studie uvádí: „Doporučení ze strany OECD bereme velmi vážně a se závěry analýzy budeme do budoucna pracovat. Jsem rád, že celá řada doporučení kopírují aktuální strategii ministerstva“. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.