Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Vitamin B-3 by mohl pomáhat v léčbě Alzheimerovy choroby

8. 5. 2018

Vitamin B-3 by mohl pomáhat v léčbě Alzheimerovy choroby

Nový výzkum objevil látku, která u myší brání poškození mozku. Jedná se o formu vitamínu B3 a podle vědců by mohla být nadějnou terapií Alzheimerovy choroby u lidí.

Jedna starší práce zjistila, že vysoké dávky vitamínu B3, nazývaného také vitamín PP nebo kyselina nikotinová, dokáží odstranit u myší ztrátu paměti, související s Alzheimerovou chorobou.

Nová studie se zaměřila na to, jak uvedené poškození mozku myší ovlivňuje nikotinamid ribosid (NR), což je rovněž forma vitamínu B3. Zjišťovala, jak NR působí na schopnost mozku opravovat svou DNA, kterou Alzheimerova choroba ničí. Vede totiž k dysfunkci v buněčných mitochondriích, což dále způsobuje neuronální dysfunkci a nižší míru obnovy neuronů.

Vědci podávali ve vodě rozpuštěný NR myším geneticky upraveným tak, aby vykazovaly znaky neurodegenerativní poruchy. Ty zahrnovaly nárůst toxických proteinů tau a amyloidu beta, dysfunčnost synapsí a zánik neuronů – což vyústilo v kognitivní deficit. Po třech měsících byly výsledky porovnány s kontrolním vzorkem. Myši, jimž byl podáván NR, měly méně proteinu tau, menší poškození DNA a vyšší neuroplasticitu. Navíc tyto myši vykazovaly vyšší neuroplasticitu – tvorbu neuronů z neuronálních kmenových buněk. Rovněž u nich došlo k zániku menšího počtu neuronů. Zajímavé je, že koncentrace betaamyloidu zůstala stejná jako u myší z kontrolní skupiny.

Hippokampus, který bývá při Alzheimerově chorobě nejvíce postižen, se dokázal zbavit u myší se suplementací NR existujícího poškození DNA, respektive zabránit prohloubení deficitu. Nikotinamid ribosid je tak podle autorů studie „zásadní pro správnou funkci mitochondrií a pro biogenezi, obnovu kmenových buněk a neuronální odolnost vůči stresu“.

Autor: uza

Zdroj: Hou Y et al. NAD+ supplementation normalizes key Alzheimer’s features and DNA damage responses in a new AD mouse model with introduced DNA repair deficiency. PNAS 2018; published ahead of print February 5, 2018, https://doi.org/10.1073/pnas.1718819115