Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Vyjádření České lékárnické komory k úhradové vyhlášce: k zajištění obdobného navýšení platů v lékárnách jako u ostatních zdravotníků je zapotřebí 270 milionů. ČLnK proto požaduje navýšení úhrady za signální výkon o 3 Kč

17. 10. 2019

    1. 2019 | V příštím roce bude ve zdravotnictví k dispozici téměř o 11 miliard korun více, než bylo původně plánováno. Téměř 5 miliard bude směřováno do úhradové vyhlášky a dalších 6 miliard zůstává po dohodě se zdravotními pojišťovnami nad rámec úhradové vyhlášky, které by měly být dle slov ministra zdravotnictví v médiích vynaloženy jakožto prostor pro motivaci a cílené úhradové mechanismy. Částka téměř pěti miliard korun bude rozdělena mezi všechny segmenty, přičemž na Radě poskytovatelů konané 11. října 2019 zaznělo, že navýšení bude proporcionální. Dle slov ministra zdravotnictví se jedná asi o 1,5% nárůst do všech segmentů.

Dle aktuálních údajů uvedených ve Zdravotnické ročence České republiky za rok 2017 dostupné na ÚZIS[1] jsou lékárníci jediným segmentem, u kterého platy dlouhodobě stagnují. Rozdíl v průměrné měsíční mzdě lékárníků v privátních a státních zdravotnických zařízení přitom činí 8.000 Kč ve prospěch státních zdravotníků. Pokud má být dle slov ministra zdravotnictví navýšení proporcionální, představenstvo České lékárnické komory požaduje navýšení platby za signální výkon, které bude toto zohledňovat. Úhrada za signální výkon je jako jediná přímým příjmem lékárny a tudíž může být napřímo promítnuta do platů zdravotnických pracovníků v ní.

„Platy pracovníků ve zdravotnictví by měly být od příštího roku navýšeny o 1.500 Kč měsíčně. Dle výpočtů České lékárnické komory bude k navýšení platů lékárníků a farmaceutických asistentů potřeba zhruba 270 milionů korun. Proto ČLnK požaduje navýšení úhrady za signální výkon,“ říká viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

„Představenstvo požaduje, aby byla úhrada za signální výkon č. 09552 navýšena o 3 Kč na 18 Kč, což zajistí prostředky pro navýšení mezd jako v ostatních zdravotnických segmentech,“ komentuje požadavek na navýšení platů ve zdravotnictví prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba.

[1] Zdravotnická ročenka České republiky 2017, dostupná zde: http://www.uzis.cz/katalog/rocenky/zdravotnicka-rocenka-ceske-republiky-1961-az-2013Tisková zpráva ke stažení ZDE.