Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zpravodajství

Začátek září bude v lékárnách ve znamení akce „Nebojte se zachránit život“

30. 8. 2018

Nebojte se zachránit život. Tak zní název druhého ročníku edukační kampaně České lékárnické komory a farmaceutické společnosti Teva Pharmaceuticals CR. Kampaň začíná 3. září 2018 a potrvá celý první zářijový týden. Termín není zvolen náhodně – souvisí se Světovým dnem první pomoci, který připadá na 8. září.

Brožury i praktické semináře

Cílem kampaně, do které je zapojeno téměř pět set lékáren ze všech krajů republiky, je připravit lékárníky na předávání informací o první pomoci. Lékárny přihlášené do této kampaně budou mít pro zákazníky k dispozici plakáty a edukační materiály. Samotní lékárníci se také mohou přihlásit na praktické semináře zaměřené na poskytování první pomoci a účastnit se tematických webinářů. Právě tyto aktivity přispějí k tomu, aby lékárníci mohli široké veřejnosti erudovaně vysvětlit zásady předlékařské první pomoci a postupy v případě ohrožení zdraví či života při úrazu, nehodě nebo nemoci.

Důraz na nejmladší pacienty

Letošní ročník kampaně je zaměřen nejen na poskytování okamžité první pomoci obecně, ale také na to, jak probíhá pomoc u dětí. Oproti loňskému ročníku je letošní kampaň rozšířena na vyžádání lékáren také o praktické ukázky použití externího defibrilátoru. Zářijová kampaň navazuje na šest desítek praktických workshopů s nácvikem první pomoci pod vedením MUDr. Jiřího Pokorného. Základní informace související s poskytováním první pomoci mohou lékárníci získat také na www.lekarnickekapky.cz – přímo v sekci Nebojte se zachránit život. Správné a včasné poskytnutí první pomoci rozhoduje o stavu pacienta jak v okamžiku nehody či úrazu, tak v dlouhodobém horizontu. Proškolení lékárníci tedy mohou svým zákazníkům vysvětlit nejdůležitější kroky a postupy, které dokážou zachránit život v řadě situací.

Akce přiblíží zásady resuscitace

Edukační materiály, které jsou nedílnou součástí kampaně „Nebojte se zachránit život“, si mohou klienti lékáren odnášet k dalšímu prostudování. Budou tak mít příležitost si kdykoliv připomenout informace, s nimiž se v rámci kampaně v lékárně seznámili. Možnosti využití připravovaných edukačních materiálů jsou velmi široké – najdou uplatnění doma, v autě nebo v zaměstnání. Široká veřejnost se v nich dočte například o prvních krocích při záchraně života, tedy jak vyhodnotit situaci a myslet na vlastní bezpečí, či o správných postupech při masáži hrudníku a umělém dýchání.

Témata kampaně 2018

  • Okamžité poskytnutí první pomoci
  • První pomoc u dětí
  • Použití externího defibrilátoru

Materiály ke stažení

Akreditovaný  kurz Kardiopulmonální resuscitace

Kurz akreditovaný ČLnK ohodnocený 3 kreditními body  je dostupný v sekci Edukace.

Fotografie z praktických kurzů MUDr. J. Pokorného: