Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Antivirus C pro zaměstnavatele a kompenzace pro nemocnice aneb zmírnění dopadů pandemie COVID-19 v praxi

10. 7. 2020

Následky pandemie COVID-19 jsou bohužel patrné ve všech pracovních odvětvích a ani zdravotnická zařízení a zdravotničtí odborníci nejsou v určitých případech výjimkou. Řada zaměstnavatelů byla na dlouhé týdny či měsíce prakticky „vyřazena z provozu“. Naopak, kupříkladu epidemiologové ale i jiní infekční specialisté a s tím související obory měli jistě v posledních měsících práce spoustu. Zcela rozdílná situace pak panovala u ortopedů, stomatologů, a dalších lékařů, kteří  byli vládními opatřeními taktéž mnohdy velice citelně zasaženi. V této souvislosti je pak na pořadu dne zmínit i vliv pandemie COVID-19 na poskytovatele zdravotních služeb, kteří museli na několik měsíců přizpůsobit svůj vnitřní chod nastalé situaci. Důležité ale je, že jak obecně na zaměstnavatele, tak přímo na poskytovatele zdravotních služeb se v rámci legislativní činnosti po uplynutí nejkritičtější doby pandemie „nezapomnělo“. 

Důkazem nám budiž nový režim „C“ programu Antivirus a rovněž novinka v podobě kompenzací pro osoby poskytující hrazené zdravotní služby. Obě dvě tyto novinky Vám představíme v této aktualitě. První legislativní novinkou je zákon o prominutí pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti placeného zaměstnavateli jako poplatníky v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. Prostřednictvím tohoto zákona dochází k pomyslnému rozšíření programu na ochranu zaměstnanosti Antivirus o nový režim „C“. 

Tento režim spočívá v odpuštění plateb odvodů za sociální pojištění za měsíce červen, červenec a srpen 2020, a to pro zaměstnavatele, kteří mají do 50 zaměstnanců. Velmi důležité je ale v tomto ohledu zmínit, že nárok na prominutí pojistného na sociální zabezpečení nenáleží poskytovateli zdravotních služeb, jehož zdravotní služby jsou aspoň částečně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění na základě smlouvy se zdravotní pojišťovnou, pokud má podle zvláštního právního předpisu nárok na kompenzaci. Jinými slovy – možnost využití režimu Antivirus C se v drtivé většině případů nevztahuje na nemocnice a kupříkladu ani na lékárny. Nárok na prominutí pojistného a poskytnutí kompenzací tedy nelze kombinovat. 

Druhou legislativní novinkou je pak zákon o kompenzacích osobám poskytujícím hrazené zdravotní služby zohledňujících dopady epidemie onemocnění COVID-19 v roce 2020. Jedná se o zákon, na jehož základě Ministerstvo zdravotnictví vydalo tzv. kompenzační vyhlášku, jejímž prostřednictvím by měly být osobám poskytujícím hrazené zdravotní služby kompenzovány náklady způsobené pandemií onemocnění COVID-19. Právě kompenzační vyhláška obsahuje klíčovou právní úpravu, která by měla po „koronavirové“ epidemii přinést navýšení úhrad všem segmentům zdravotní péče. 

V praxi by se mělo jednat o pomyslnou „druhou“ úhradovou vyhlášku, jejímž cílem je kompenzovat poskytovatelům rozdíl mezi původní výší úhrad dle úhradové vyhlášky na rok 2020 (která s žádnou pandemií nepočítala) a reálně vzniklými náklady.K navýšení úhrad zdravotnickým odborníkům by mělo dle informací poskytnutých Ministerstvem zdravotnictví dojít především prostřednictvím snížení produkčních cílů a zvýšení hodnoty bodu pro jednotlivé výkony. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k tomu uvedl: „Je naší absolutní prioritou, aby dala kompenzační vyhláška poskytovatelům zdravotní péče jistotu, že epidemie COVID-19 jim nezpůsobí finanční problémy. Na druhou stranu musí bonifikovat zejména ty poskytovatele, kteří po celou dobu zajišťují potřebnou péči pro své pacienty a odměnit všechny, kteří se podíleli na zvládnutí této nelehké doby. Některým poskytovatelům tak mohou být poskytnuty i vyšší úhrady, než by jim původně bez epidemie COVID-19 náleželo.“ A co tedy z výše uvedeného plyne? I na zdravotnických zařízeních, odbornících a jejich ekonomické činnosti se pandemie samozřejmě podepsala. V tomto ohledu je třeba vnímat zákonodárnou činnost v této oblasti jako pozitivní reakci, která by dopady měla v ideálním případě zmírnit. Legislativní vývoj v této oblasti se tedy jistě vyplatí i nadále sledovat. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.