Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Konec internetového prodeje nelegálních léčivých přípravků?

19. 4. 2022

Konec internetového prodeje nelegálních léčivých přípravků?

Pod pojmem „černý trh“ si každý z nás představí něco jiného. Někoho napadnou zbraně, jiného zas zakázané návykové látky. Svůj „černý trh“ však mají i léčivé přípravky. Vyskytují se na něm jak padělaná léčiva, tak kupříkladu i léky, k nimž by se pacient správně bez receptu od lékaře vůbec neměl dostat. Spolu s rostoucím technologickým rozvojem se nabídka s těmito nelegálními přípravky přesunula na internet, přičemž k léku podléhajícímu povinné preskripci se může takřka každý dostat prostřednictvím doslova pár kliknutí ve svém oblíbeném internetovém vyhledávači. S ohledem na velice omezené možnosti kontroly, a především regulace internetové nabídky nelegálních léčivých přípravků se jedná o poměrně palčivý problém, s nímž se však čeští zákonodárci rozhodli bojovat prostřednictvím novely zákona o léčivech přijaté na sklonku roku 2021.

A jakým způsobem chtějí poslanci a senátoři docílit eliminace či alespoň minimalizace prodeje léčivých přípravků na „černém trhu“? S návrhem na řešení daného problému přišel bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který prosadil novinku v podobě tzv. seznamu stránek s nelegální nabídkou léčivých přípravků. Tento seznam by měl vést Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který by na něj zařazoval veškeré webové stránky, jejichž prostřednictvím je realizován prodej nelegálních a padělaných léčivých přípravků. V praxi se jedná zejména o nabídku volného prodeje „Rx“ léčivých přípravků (které jsou v mnohých případech padělány) či o nabídku léků, které dokonce nejsou v České republice vůbec registrovány. Právě druhá zmíněná kategorie je podle bývalého ministra pro české pacienty velice nebezpečná, jelikož do ní spadají léčiva bez jakékoli záruky jejich bezpečnosti.

Až do nynějška mohl SÚKL v okamžiku, kdy takovéto nelegální stránky objevil, přikázat majiteli domény, aby nabídku přípravků realizovanou v rozporu se zákonem o léčivech odstranil. Možnost vynucení tohoto příkazu však byla velice limitována. Nově má však SÚKL možnost nechat dané stránky zapsat na zmíněný seznam stránek s nelegální nabídkou léčivých přípravků, což automaticky znamená vznik povinnosti poskytovatele připojení k internetu na území ČR příslušné webové stránky zablokovat.

Do budoucna je otázkou, jak bude tato novinka v praxi fungovat. Obdobný nástroj je totiž zakotven již v zákoně o hazardních hrách v rámci boje proti internetovým stránkám s nelegálním hazardem, přičemž v praxi se bohužel ukázalo, že zablokovat nelegální stránky není vůbec tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Pro provozovatele nelegálního e-shopu je totiž poměrně jednoduché (a nijak časově náročně) jednoduše přesunout své podnikání na jinou doménu. A v takovém případě se musí celý proces opakovat…

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.