Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Erektilní dysfunkce

Kvalitní sexuální život mohou už i u nás zajistit penilní implantáty

2. 2. 2018

Penilní implantáty představují řešení pro muže, u nichž se neosvědčily běžné metody léčby pomocí léků či vakuových pump. Jako jediné zařízení u nás provádí implantace protéz do penisu a zajišťuje komplexní implantační péči pražské klinické centrum ISCARE. Celkově se takových operací provede kolem dvou tisíc za rok a díky tomu, že bude léčba k dispozici i u nás, tento počet ještě vzroste. První úspěšná operace proběhla v březnu. „Operovali jsme dva pacienty. První, devětačtyřicetiletý muž, přišel po léčbě karcinomu prostaty o možnost erekce, což přispělo k rozpadu jeho dlouhodobého vztahu,“ prozradil MUDr. Libor Zámečník, specialista klinického centra ISCARE pro implantaci penilních protéz. Druhým pacientem byl dvaasedmdesátiletý muž, který měl kvůli věku a s ním přicházejícím nemocem (stavu cév) poruchu erekce. Tu zprvu léčil tabletami, ale tuto léčbu nepociťoval jako vyhovující, a proto se rozhodl pro penilní implantát. „Oba pacienti byli druhý den propuštěni domů v dobrém stavu, pooperační průběh byl zcela bez komplikací a nyní již nacvičují použití implantátů,“ doplnil MUDR. Zámečník. Samotná operace je otázkou dvou hodin. Po ní zůstává pacient na klinice jeden nebo dva dny a pak je propuštěn do domácí péče. Tam je vhodné zůstat ještě několik dní v klidu – celková doba pracovní neschopnosti bývá jeden až dva týdny. Čtvrtý až osmý týden po operaci je možno pumpu poprvé aktivovat, a jakmile pacient bezpečně ovládne její obsluhu, může zahájit kvalitní sexuální život. 

Základní typy penilních implantátů 

Ačkoli erektilní dysfunkce přímo neohrožuje pacienta na zdraví, může výrazně zhoršit kvalitu jeho osobního života a partnerských vztahů. Její nejčastější příčinou bývá cévní porucha, obvykle z důvodu dlouhodobě působícího vysokého krevního tlaku, cukrovky nebo vysoké koncentrace krevních lipidů. Léčba je určena všem pacientům, kteří trpí poruchou erekce s tzv. organickou příčinou a konvenční terapie pomocí tablet nebo injekcí do topořivých těles u nich není efektivní. Implantáty se vyrábějí ve dvou základních typech. Prvním, dnes již méně používaným, jsou implantáty nenafukovací (polotuhé). Mají velmi jednoduché použití – pouhým ohybem penisu se nastaví poloha vhodná pro uskutečnění pohlavního styku. Je to dobrá volba pro muže s omezenou zručností, například při postižení prstů či jiných poruchách pohyblivosti. Implantace nenafukovací protézy je jednodušší zákrok vhodný pro závažně nemocné pacienty, pro které by byl delší výkon neúměrnou zátěží. Kromě toho je polotuhý implantát výrazně levnější – vyjde pacienta na 99 000 korun. Má samozřejmě i své nevýhody: tou první je trvalá erekce, která může být pro některé muže obtěžující, druhou pak jsou častější pooperační bolesti, než si penis na tento stav zvykne. Celosvětově se proto nenafukovacích protéz implantuje jen 20 procent z celkového počtu. 

Nafukovací (dvou‑ nebo trojdílné) implantáty se snadno ovládají malou pumpičkou umístěnou v šourku – muž jednoduše několika zmáčknutími naplní cylindry implantátu tekutinou, která je v rezervoáru umístěném v samotné protéze či jinde v těle. Přečerpávací mechanismus nahrazuje funkci topořivých těles penisu, jež způsobují erekci. Do nefunkčních topořivých těles se vsunou vaky, které při naplnění ztuhnou stejně jako zdravý penis v maximální erekci. „Na těle pacienta není mechanismus znát, ani když je zcela nahý. I pohmatový vjem z penisu je přirozený, rozdíl zpravidla nepozná ani většina partnerek,“ prozradil MUDr. Lukáš Bittner, operatér penilních protéz v ISCARE. Po pohlavním styku se implantát mechanicky vyprázdní uvolněním ventilu pumpičky a vymačkáním topořivých těles. Při použití nafukovacího implantátu dosahuje penis velmi dobré tvrdosti a jak při erekci, tak v klidu přináší přirozený pocit. Komfort nafukovací protézy se však odráží i v její ceně, která sahá až do výše 275 000 korun. Vyžaduje také jistou manuální zručnost k obsluze pumpičky a ventilu. Jedná se o komplikovanější operaci, jež není vhodná pro muže, kteří trpí závažnějšími onemocněními. „Při rozhodování mezi typy implantátů je nutno zvážit celkový zdravotní stav pacienta, velikost penisu a šourku, prodělané operace v oblasti pánve, eventuálně rizika spojená se zvětšenou prostatou nebo podezřením na nádor prostaty (uvedená onemocnění je třeba vyřešit před implantací). Přihlédnout je třeba také k manuální zručnosti pacienta a důležitou roli hrají i jeho finanční možnosti – zákrok totiž není hrazen zdravotní pojišťovnou,“ doplnil MUDr. Bittner. Co se týče životnosti implantátů, mohou být pacienti bez obav. „Výrobce poskytuje doživotní záruku,“ upřesnil MUDr. Zámečník. Do konce letošního roku má klinika ISCARE v plánu provést asi dvacet operací, které vyřeší problém zájemcům z tuzemska i ze zahraničí.

Publikováno: Medical Tribune 11/2016 | Autor: len