Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Nástup ostrého provozu Lékového záznamu pacienta

15. 5. 2020

S blížícím se 1. červnem 2020 bychom Vám rádi připomněli, že pomalu končí šestiměsíční přechodné období, po němž dojde ke spuštění úplného sdílení lékového záznamu pacienta se zdravotníky. O novele zákona o léčivech, která zavadí lékový záznam pacienta jsme Vás informovali prostřednictvím těchto aktualit již v loňském roce, proto už jen velmi krátké shrnutí. Lékový záznam umožní lékařům, farmaceutům a dalším oprávněným osobám při poskytování zdravotních služeb zohlednit stávající lékovou historii konkrétního pacienta. Současný režim nahlížení do lékového záznamu pacienta je podle § 81e zákona o léčivech nastaven tak, že pokud pacient neprovede žádnou změnu pro některou ze skupin zdravotnických pracovníků (udělí aktivní nesouhlas s nahlížením do svého lékového záznamu), je automaticky předpokládán jeho souhlas, a tedy je umožněno nahlížení do jeho lékového záznamu pro všechny oprávněné skupiny zdravotních pracovníků (tzv. opt-out režim). Je však potřeba dodat, že právo vyslovit se sdílením dat nesouhlas bude mít pacient vždy i v budoucnu (případně lze udělit souhlas jen konkrétnímu lékaři nebo lékárníkovi). 

A jak to tedy zatím celé funguje v praxi? Již od 1. prosince 2019 je možné projevit výše uvedený nesouhlas. Nesouhlas může být udělen zvlášť pro lékaře, zvlášť pro lékárníky nebo zvlášť pro klinické farmaceuty. Nesouhlas může každý pacient za sebe (nebo za své děti, u nichž je zákonným zástupcem) projevit online v aplikaci na internetové stráncehttps://pacient.erecept.sukl.cz nebo zasláním listinného formuláře s úředně ověřeným podpisem na adresu Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo prostřednictvím své soukromé datové schránky. Pokud by nastavení nesouhlasů prováděl pacient online, má v internetové aplikaci možnost také vybrat konkrétního lékaře nebo konkrétního lékárníka, kterým souhlas s nahlížením udělí, pro ostatní lékaře nebo ostatní lékárníky by pak přístup byl zakázán. 

Lékařům bude k dispozici lékový záznam za maximální dobu 5 let (aktuálně jsou v CÚER eRecepty od 1. července 2017, tedy k datu spuštění sdíleného lékového záznamu budou dostupná data za necelé 3 roky), pro lékárníky a klinické farmaceuty za poslední 1 rok, tedy k datu 1. června 2020 všechny eRecepty od 1. června 2019. Pacient má k dispozici přehled o všech svých vystavených eReceptech maximálně za 5 posledních let dle stanovené skartační lhůty pro elektronické recepty (aktuálně tedy maximálně 3 roky staré), „zdigitalizované“ listinné recepty může vidět již od 1. ledna 2020, od kdy je tato funkcionalita dostupná a pro lékárníky zároveň povinná. „Staré“ listinné recepty, které neprošly digitalizací, v lékovém záznamu pacienta viditelné nejsou. Co se týče samotných léčiv, vzhledem k tomu, že je v platnosti povinnost digitalizace receptůa vystavení eReceptu (listinné recepty je sice ve výjimečných případech stále možné vystavit, např. u receptů s modrým pruhem – u omamných látek), v lékovém záznamu pacienta by se proto měly objevit všechny nově předepsané léčivé přípravky. Výjimkou z tohoto pravidla jsou takzvané centrové léky, tedy ty, které jsou předepisovány na žádanku, což je jiný druh lékařského předpisu, kdy aktuální podoba centrálního úložiště, s nímž je lékový záznam propojen, neeviduje žádanky. Více informací a odpovědí na otázky, které mohou vyvstat v souvislosti s nástupem ostrého provozu lékového záznamu pacienta, lze pak najít na webových stránkách www.epreskripce.cz, které za tímto účelem zřídil SÚKL. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.