Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Novela zákona o DPH a její souvislost s bonusovými ujednáními

27. 5. 2019

V tomto článku se budeme věnovat nejnovější novele zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (zákon o DPH), a to konkrétně zákonu č. 80/2019 Sb., kterým se mění některé zákony v oblasti daní a některé další zákony. Novela byla vyhlášena ve sbírce zákonů 28. března 2019, přičemž účinnosti nabyla již 1. dubna 2019. Významnou novinkou, kterou novela daného zákona přináší, je zejména nová náležitost opravného daňového dokladu. Podle § 45 odst. 1 písm. k) zákona o DPH je povinnou náležitostí opravného daňového dokladu nově i den, kdy nastaly skutečnosti rozhodné pro provedení opravy základu daně (DUZP). Touto změnou může dojít ke změně stanovení data uskutečnění zdanitelného plnění, přičemž nově je dnem uskutečnění zdanitelného plnění vždy přesně ten den, kdy nastaly skutečnosti rozhodné pro provedení opravy základu daně. Tato skutečnost může mít významný vliv na bonusová ujednání v rámci smluv uzavíraných mezi nemocnicemi a farmaceutickými firmami či distributory. Ve vztahu k již uzavřeným smlouvám bude nutné dbát zvýšené pozornosti u příslušných ustanovení týkajících se vystavování a doručování opravných daňových dokladů. 

Nejvyšší riziko lze najít u těch bonusových smluv, u kterých je nastavena pouze jedna hranice v referenčním období, při jejímž překročení vzniká nárok na bonus. Toto riziko je značně nižší u smluv, které obsahují tzv. bonusová pásma, kdy se odběratel může v průběhu referenčního období postupně pohybovat napříč více pásmy tak, že v průběhu referenčního období není zřejmé, v jakém pásmu se bude odběratel nacházet na jeho konci. V návaznosti na výše uvedené je tedy vhodné provést kontrolu stávajících smluv, a to zejména těch, které obsahují ustanovení týkající se vystavování a doručování opravných daňových dokladů, jakožto i jejich náležitostí. Z hlediska uvedení stávající praxe do souladu se zákonem lze do bonusových smluv vložit ustanovení, v rámci kterého se strany dohodnou na tom, že za rozhodný den se považuje den odsouhlasení výše bonusu a nároku na něj. Podle § 42 odst. 5 zákona o DPH je totiž plátce nově „povinen vystavit opravný daňový doklad a vynaložit úsilí, které po něm lze rozumně požadovat, k tomu, aby se tento daňový doklad dostal do dispozice příjemce plnění do 15 dnů ode dne uvedeného v odst. 3“, tj. dne, ve kterém byla překročena smlouvou stanovená výše obratu pro nárok na zisk bonusu. 

V případě absentujícího uzpůsobení znění smluv ve smyslu výše uvedeného je poskytovatel bonusu povinen ve lhůtě 15 dní ode dne, ve kterém byl dosažen nárok na zisk bonusu (tj. den uskutečnění zdanitelného plnění) povinen s protistranou odsouhlasit nárok na bonus a jeho výši, vystavit daňový doklad a ten následně doručit odběrateli. Co se týče rizik spojených s nesplněním výše specifikované povinnosti poskytovatelem bonusu, ta mohou následující. V první řadě může být upozorněn na nesoulad v kontrolním hlášení, dále také dochází ke zvýšení rizika finanční kontroly ze strany finančního úřadu. Poskytovatel bonusu v takovém případě také ztrácí nárok na snížení základu daně z daného opravného daňového dokladu v rámci svého vlastního daňového přiznání. Závěrem je zejména s ohledem na stávající praxi na místě konstatovat, že žádná z relevantních smluvních stran (tj. nemocnice, distributoři a farmaceutické firmy) povětšinou tuto relativně „nenápadnou“ novelu prozatím nijak nezaregistrovala, přičemž se i nadále postupuje podle smluv ve znění, které novou úpravu nijak nereflektují. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.