Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Novela zákoníku práce úspěšně prošla připomínkovým řízením

16. 1. 2019

V legislativním procesu se aktuálně nachází návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů. Materiál úspěšně prošel připomínkovým řízením a nyní je očekáváno jeho zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Novela přináší hlavní změny zejména v oblasti minimální a zaručené mzdy, dovolené a v neposlední řadě zavádí právní institut tzv. sdíleného místa. Návrh tímto reaguje na potřebu změny současné právní úpravy tak, aby byla v souladu evropskými předpisy, ale zároveň aby více odpovídala aktuálním potřebám zaměstnanců a zaměstnavateků. Gestor novely, Ministerstvo práce a sociálních věcí k návrhu ve důvodové zprávě uvádí: „Navrhovaná právní úprava řeší soulad s předpisy a judikaturou EU (např. nová úprava přechodu práv a povinností) a dále snížení administrativní náročnosti zaměstnavatelů. Jde například o změny v úpravě dovolené (…), řešení duplicitní povinnosti při poskytování náhrad za dovolenou, (…) úpravu institutu dočasného přidělení, doručování (…).“ K první větší změně zejména z pohledu zaměstnanců dochází v oblasti dovolené. Tato změna nejvíce ovlivní zaměstnance s tzv. flexibilní formou zaměstnávání, tj. zaměstnanců s kratší týdenní pracovní dobou nebo s rozdílnou délkou směn.

Dle návrhu bude dovolená nově odvozována od týdenní pracovní doby zaměstnance, a ne pouze od počtu odpracovaných dní. Ke stanovení dovolené tedy dojde tím způsobem, že se se týdenní pracovní doba (v hodinách) vynásobí počtem týdnů dovolené za kalendářní rok. Pokud však zaměstnanec odpracuje v plném úvazku více než 40 hodin týdně, pro účely výpočtu dovolené se použije 40 hodin. K odpracovaným hodinám nad rámec sjednané pracovní doby se nepřihlíží. 

Výsledná délka dovolené bude vyjádřena v hodinách – nově tedy budou moci zaměstnanci čerpat dovolenou i po hodinách, a ne pouze po půldnech či dnech. Tato úprava nejvíce zasáhne ty zaměstnance, u kterých se velmi často liší délky jejich směn, a nově u nich bude záležet na tom, zda si budou dovolenou čerpat v „den kratší směny“ či v „den delší směny“. Novela se však zčásti dotýká i zaměstnavatelů, kteří mají nově možnost krátit zaměstnanci dovolenou pouze o počet neomluvených zmeškaných hodin ve směně. Podle současné právní úpravy lze zaměstnanci za toto porušení povinnosti krátit dovolenou o jeden až tři dny. Do pravidla, podle kterého musí být vždy zaměstnanci ponechána dovolená v minimální délce tří týdnů, však novela nezasahuje. Poslední zásadní změnou týkající se dovolené je možnost převedení nevyčerpané dovolené. 

Konkrétně se tedy jedná o možnost zaměstnance převést si nevyčerpanou dovolenou v té míře, ve které přesahuje minimální výměru čtyř týdnů(šesti pro pedagogické a akademické pracovníky), do následujícího kalendářního roku. K tomuto převedení však může dojít pouze na písemnou žádost zaměstnance, a to s přihlédnutím k jeho oprávněným zájmům. V reakci na nárust zájmu o tzv. flexibilní formy zaměstnávání navrhuje ministerstvo zavedení sdíleného pracovního místa. Na toto místo může zaměstnavatel obsadit dva či více zaměstnanců s kratší pracovní dobou. Je zde však kladena podmínka, aby se u obou zaměstnanců jednalo o stejný druh práce. Oba zaměstnanci jsou pak oprávněni si sami písemnou dohodou rozvrhnout pracovní dobu do směn tak, aby oba dva dohromady naplnili týdenní pracovní dobu nejdéle ve čtyřtýdenním vyrovnávacím období. V neposlední řadě návrh nově výslovně upravuje okamžik doručování písemností zaměstnanci, kdy mimo jiné nově zavádí pravidlo, že  písemnost doručuje zaměstnavatel zaměstnanci přednostně na pracovišti, a až pokud toto není možné, lze přistoupit k dalším způsobům doručování. Gestor novely, Ministerstvo práce a sociálních věcí předpokládá, že v případě přijetí tohoto návrhu by měla novela nabýt účinnosti již 1. července 2019 s tím, že účinnost bodů upravujících změny v oblasti dovolené by nabyla účinnosti až začátkem roku 2020, tedy 1. ledna 2020. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.