Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Právní aktualita – povinný elektronický recept od 1. ledna 2018

28. 7. 2017

Vážení lékárníci, dovolujeme si Vám připomenout blížící se termín účinnosti povinné elektronické preskripce. Od 1. ledna 2018 budou povinné výhradně elektronické lékařské předpisy. Tato povinnost se bude týkat všech předepisujících lékařů (tedy i minoritních skupin jako jsou laboratorní lékaři, hygienici, epidemiologové, nepracující důchodci, lékařky na mateřské dovolené atp.). Elektronická preskripce nebude dopadat na veterinární léčivé přípravky předepisované veterinárními lékaři. V současné době je tzv. elektronická preskripce umožněna zákonem na dobrovolné bázi. Jedná se o přechodnou fázi v rámci projektu elektronizace zdravotnictví (eHealth). Původně měla povinná elektronická preskripce nabýt účinnosti již od 1. ledna 2015, nicméně s ohledem na nepřipravenost terénu na tento krok byla účinnost odložena na 1. ledna 2018. K dalšímu odložení účinnosti s nejvyšší pravděpodobností již nedojde. 

Je proto nutné s dostatečným předstihem se na e-recept připravit. Páteří elektronických receptů je počítačový systém (software) - tzv. Centrální úložiště elektronických receptů (CÚER), skrz které vystavování elektronických receptů probíhá, jelikož CÚER přiděluje jednotlivým e-receptům identifikační znak, bez něhož nelze e-recept v lékárně vydat. K zajištění dostatečné informovanosti o přechodu na povinnou e-preskripci provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále jen „SÚKL“) webové stránky epreskripce.cz https://www.epreskripce.cz/ a http://www.sukl.cz/erecept, sukl.cz/erecept na nichž je možné dohledat veškeré potřebné informace či kontakty. Tyto webové stránky obsahují též informace k aktuálnímu přechodu ze stávajícího dočasného řešení CÚER na nové řešení CÚER. Obsahuje tak též informace o aktuálně probíhajícím přechodu z routerů na SSL certifikát a o stanovených termínech (31. 7. 2017 a 14. 8. 2017). Doporučujeme tedy nastavení Vašich IT systémů včas zkontrolovat s technickými informacemi uvedenými na zmíněných webových stránkách. Na praktikující lékaře a lékárníky bude mít povinná elektronická preskripce zejména následující praktické dopady spočívající v:

  1. povinnosti napojit se na elektronický systém;
  2. povinnosti pracovat s recepty v elektronické podobě.

Hlavní změnou oproti stávajícímu stavu tak od 1. ledna 2018 bude skutečně plošně aplikované povinné používání e-receptů. Zákon stanoví jedinou možnou výjimku: „Vystavení lékařského předpisu v listinné podobě je přípustné jen výjimečně v případě, kdy z objektivních důvodů není možné vystavit lékařský předpis v elektronické podobě. Prováděcí právní předpis stanoví situace, za nichž je vystavení lékařského předpisu v listinné podobě vždy přípustné.“ Prováděcí právní předpis (vyhláška) dosud nebyl Ministerstvem zdravotnictví vydán, avšak předpokládá se, že mezi důvody, pro které bude možné vystavit lékařský předpis v listinné podobě, se bude řadit nefunkční software, výpadek elektřiny, nedostupnost internetu či nebezpečí z prodlení atp. Nepředpokládáme, že by za důvod ospravedlňující vydání listinného receptu byla považována nevybavenost lékaře počítačem. Bude konečně též záležet na dozorové a výkladové praxi SÚKLu ohledně tohoto ustanovení, jelikož za porušení povinnosti vydat e-recept bude hrozit pokuta až do výše 2 mil. Kč. Nutno doplnit, že počínaje dnem 1. ledna 2018 začne platit též výslovný zákonný zákaz reklamy v souvislosti s e-receptem. Tento zákaz byl dříve obsažen „pouze“ v prováděcí vyhlášce č. 54/2008 Sb., o způsobu předepisování léčivých přípravků, údajích uváděných na lékařském předpisu a o pravidlech používání lékařských předpisů. 

JUDr. Lenka Vlková, KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.