Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Sůl, anebo antibiotika nad zlato?

28. 4. 2023

Není zdravotník či farmaceut, který by si nevšiml neustálých výpadků antibiotik, a na něhož by nedopadala palčivost celé situace, kterou nedostatek takto důležitých léků způsobuje. Už několik měsíců chybí třeba penicilin, který velmi dobře účinkuje například při léčbě angíny nebo v současné době poměrně rozšířené spály. Penicilin, který by za normálních okolností byl jasnou první volbou, tak lékaři z nouze nahrazují širokospektrálními antibiotiky, a když ta nezaberou, často nezbývá než poslat pacienta do nemocnice pro penicilin podávaný nitrožilně. Snaha nahradit penicilin tak nepřímo způsobuje nedostatek i u širokospektrálních antibiotik. A u léčiv, které v České republice jsou, často chybí požadovaná síla nebo forma.

Léky chybí všude po Evropě a jedná se především o důsledek výrobních problémů. Česká republika tak shání nedostatková léčiva doslova „kde jen může“ a v současné době jedná o dodávkách například i s dalekou Jižní Koreou. Primárně se však snaží problém řešit „záplatou“ v podobě dodávek z jiných Evropských zemí. A právě jejich úhradu řeší série mimořádných opatření, které Ministerstvo zdravotnictví v současnosti vydává.

Vůbec samotná možnost získávat léky těmito mnohdy skutečně „nouzovými“ cestami byla zavedena poměrně nedávnou novelou zákona o léčivech, díky níž je Ministerstvo zdravotnictví nově oprávněno se souhlasem vlády napřímo nakupovat či distribuovat léčivé přípravky. Stanovit úhradu u léčiv, které nejsou registrované v České republice, ovšem obvykle možné není. Ministerstvo zdravotnictví tak využívá nového systému podle zákona o veřejném zdravotním pojištění a přípravkům stanovuje dočasnou úhradu pomocí mimořádných opatření. Od 1. května tak budou z veřejného pojištění po dobu jednoho roku hrazeny například tolik chybějící antibiotické suspenze pro děti (konkrétně s obsahem širokospektrálního amoxicilinu a jeho kombinace s kyselinou klavulanovou), díky čemuž budou dostupné další desítky tisíc balení i pro ty nejmenší pacienty. Schválena byla i mimořádná dodávka a úhrada nedostatkového tabletového penicilinu.

Ministerstvo zdravotnictví zkraje dubna uvedlo, že by se situace s léky měla v polovině května stabilizovat. Zároveň aktivně jedná o dalších dodávkách léčiv. Je ovšem pravda, že i přes mimořádné dodávky léků ze zahraničí se lékaři a pacienti stále potýkají s jejich nedostatkem. Současný postup tak pouze zmírňuje dopady problému, ale jeho podstatu z logických důvodů neřeší. Nejen z tohoto důvodu se připravuje novela zákona o léčivech, která stanovuje výrobcům povinnost zajistit dodávku léku na další 1 až 2 měsíce v případě oznámení o přerušení dodávek, čímž by měl být získán čas pro zmírnění dopadu výpadku. Nezbývá než doufat, že se Ministerstvu zdravotnictví podaří pro české pacienty zajistit dostatek léčiv, a ulevit tak lékařům i lékárníkům, kteří jsou s tímto problémem konfrontováni doslova dennodenně.

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.