Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Technologie v diabetologii. Point‑of-Care Testing (POCT) v diabetologii

22. 2. 2017

Medicína je tu pro pacienty, a ne naopak. Jednou z možností, jak naplnit toto konstatování, je využití tzv. Point‑of‑Care Testing (POCT). V podstatě se jedná o možnost „netahat“ pacienty po vyšetřeních, ale naopak, vyšetření (jakékoli) přivést k pacientovi. Jistě si lze představit, že v budoucnosti k pacientovi budeme moci přivést třeba něco jako NMR, ale v diabetologii nás zajímají zejména laboratorní vyšetření. Zkusme prolnout dva pohledy – medicínský (nezbytně nutné kvantum laboratorních vyšetření pro sledování pacienta s diabetem, jejich dostatečná přesnost) a pohled pacientův (proč mám jezdit přes půl okresu nebo přes celé velkoměsto čtyřikrát, když bych mohl jenom dvakrát). Pokud technologický vývoj pokročí tak daleko, že budeme moci základní laboratorní vyšetření provést přímo v ordinaci při respektování všech pravidel platných pro správné analytické postupy a při splnění hygienických předpisů, není důvodu, proč neušetřit pacientovi čas, peníze a námahu. Pro vedení léčby diabetu potřebujeme jistě celou škálu laboratorních vyšetření, nicméně při pravidelných kontrolách vystačíme s málem – glykovaný hemoglobin, glukóza a ketolátky v moči, někdy aktuální glykémie. To vše lze nyní stanovit přímo v ambulanci. 

Kontroly lipidů, funkce ledvin, parametry funkce štítné žlázy, transaminázy stejně jako další vyšetření u stabilizovaného nekomplikovaného pacienta stačí jednou za rok. Prakticky vše, co se v klinické diabetologii děje, je tak či onak vztaženo ke glykovanému hemoglobinu (HbA1c). Glykovaný hemoglobin je ta část hemoglobinu v erytrocytech, na niž je navázána glukóza (neenzymatickou glykosylací). Glykovaného hemoglobinu vzniká tím více, čím je koncentrace glukózy vyšší, a tím více, čím déle tato vysoká koncentrace přetrvává. HbA1c je, řečeno s velmi mírnou nadsázkou, základem celé klinické diabetologie. Stanovení koncentrace HbA1c bylo poměrně složitou procedurou. Také bylo toto vyšetření relativně drahé. Technologický pokrok však přinesl výrazné zpřesnění přístrojů, které dokáží tuto analýzu provést přímo v ambulanci. Stačí kapilární odběr, několik minut práce přístroje a přesný výsledek máme k dispozici. Potenciál tohoto postupu byl zřejmý, nedůvěra k přesnosti také. Proto jsem před lety inicioval malou studii, která v našich podmínkách prokázala těsnou korelaci mezi laboratorním vyšetřením a vyšetření v ambulanci (graf 1).

Výsledkem je postupné zvyšování počtu těchto vyšetření (graf 2), což jistě zlepšuje spolupráci s pacientem. I takovouto cestou technologické výdobytky zlepšují péči o pacienty s diabetem.

Publikováno: Medical Tribune 1/2017 | Autor: Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA