Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Vyhláška o vzdělávání v základních kmenech farmaceutů

17. 5. 2019

Tímto bychom Vás rádi informovali, aby uvedené nezapadlo v záplavě jiných legislativních novinek, o kterých jsme Vás v poslední době informovali, že dne 29.3.2019 nabyla účinnosti vyhláška č. 73/2019 Sb., o vzdělávání v základních kmenech farmaceutů připravená Ministerstvem zdravotnictví. Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Cílem této vyhlášky je zejména úprava podrobností (obsah, požadavky a rozsah) vzdělávání v základních kmenech farmaceutů (dále jen „základní kmeny“), které jsou součástí specializačního vzdělávání farmaceutů, tj. provedení § 37 odst. 1 písm. n), p) a q) zák. č. 95/2004 Sb. Základní kmeny farmaceutů a délku vzdělávání v nich upravuje ustanovení § 11a zákona č. 95/2004 Sb. Celkem jsou definovány 2 základní kmeny farmaceutů (lékárenský a technicko-laboratorní). Délka vzdělávání v lékárenském kmeni je 18 měsíců a v technicko-laboratorním kmeni 12 měsíců. Vyhláškou jsou pak stanoveny podrobné podmínky a náležitosti vzdělávání v jednotlivých základních kmenech. Úpravu ve vyhlášce, respektive v její příloze, lze rozdělit na následující dvě základní oblasti:

  1. První oblastí je rozsah a obsah studijních povinností v jednotlivých základních kmenech, a které je nezbytné absolvovat před přihlášením ke zkoušce po ukončení vzdělávání v základním kmeni. Vyhláška konkretizuje požadavky na technické a věcné vybavení a personální zabezpečení pracoviště, které jsou podmínkou pro získání akreditace k provádění specializačního vzdělávání lékaře nebo farmaceuta, členění a rozsah specializačního vzdělávání v základním kmeni, který je podrobně uveden pro každý kmen, délku povinné odborné praxe v oboru, a typ pracoviště, na kterém odborná praxe probíhá. Zde je třeba upozornit, že absolvování odborné praxe, kterou farmaceuti zařazení do oboru specializačního vzdělávání po 30. červnu 2017, nejpozději však 28.3.2019 absolvovali podle dříve platných vzdělávacích programů, se považuje za absolvování povinné odborné praxe podle této vyhlášky pouze pokud ji absolvovali před 31. říjnem 2019.
  2. Druhou skupinou jsou pak požadavky na teoretické znalosti a praktické dovednosti, které jsou předmětem prověřování při zkoušce po ukončení vzdělávání v základním kmeni, aby bylo možné ověřit dosažení vzdělání farmaceutů na řádné a jednotné úrovni.

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.