Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Infekční nemoci/Cestovní medicína

Významný nárůst horečky dengue u českých cestovatelů v roce 2016

2. 11. 2016

„V roce 2016 pozorujeme významný nárůst horečky dengue, v jednotlivých měsících meziročně až na trojnásobné hodnoty.Za prvních 9 měsíců roku 2016 bylo v ČR hlášeno 84 případů horečky dengue u českých cestovatelů nakažených v cizině, což je nejvyšší výskyt za posledních 10 let - nejen za prvních 9 měsíců ale celoročně,“ uvedl Doc. MUDr. Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny.V roce 2015 bylo za celý rok hlášeno 40 případů dengue a v 2014 jen 35. Uvedený počet 84 letošních případů do konce září je vyšší než za celé období let 2006 až 2011 dohromady. Už první nákaza horečkou denguev životě může být velmi nepříjemná, i nekomplikovaná klinická nemoc připoutá pacienta na lůžko. Opakovaná infekce jiným typem viru dengue může vést ke krvácení a šoku s nepříznivou prognózou a možnými smrtelnými následky. „I když se veřejnost obává zejména hojně medializované horečky Zika, právě horečka dengue, jejíž původce patří do stejné skupiny, je mnohem častější, rozšířenější a pro nakažené i více nebezpečná. Ne Zika ale dengue je tedy nejvýznamnější virovou infekcí přenášenou komáry,“ upozorňuje docentMUDr. Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny. 

Tak jako u horečky Zika, je hlavním přenašečem virů dengue komár rodu Aedes s denní aktivitou. Na rozdíl od malárie je proto nákaza možná i v pravé poledne na náměstí velkého města v turisticky populární oblasti. Aedes se množí i v malém množství vody zachyceném v odhozených nádobách, prázdných plechovkách, skořápkách kokosových ořechů, starých pneumatikách, miskách pod květináči, ucpaných odtokových rourách, nekrytých rezervoárech pitné, užitkové nebo dešťové vody apod. Onemocnění se proto vyskytuje ve většině zemí tropů a subtropů epidemicky zejména v období dešťů. Do roku 1970 se větší epidemie dengue vyskytovaly jen v 7 zemích. Dnes je tato infekce endemická ve 128 státech světa, kde žije 40 % světové populace. Ročně je na světě hlášeno 50-100 mil. případů dengue, podle některých studií to však může být až 390 mil. Jen v Brazílii se vloni (2015) vyskytlo 1,5 mil. infekcí, což znamenalo trojnásobný meziroční nárůst. Největší problém představuje dengue v Latinské Americe (včetně Střední Ameriky) a v Asii. „Vzhledem k výskytu přenašečů – komárů Aedesalbopictus (komár tygrovaný) i v jižní Evropě, hrozí import a dočasná endemizace i v populárních dovolenkových destinacích našeho kontinentu, kam zejména v teplém ročním období míří statistice českých turistů. Nepříjemnou zkušenost má s touto nemocí z minulých let portugalský ostrov Madeira, kde se v roce 2012 vyskytlo více než 2000 případů dengue a nemoc se následně rozšířila i na portugalskou pevninu a do13 dalších evropských zemí,“ uvádí Doc. MUDr. Rastislav Maďar, prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny. Komár tygrovaný má potenciál vykytovat se na evropském kontinentu i mnohem severněji než ve Středomoří, vhodné klimatické podmínky existují i v severním Německu, na jihu Skandinávie a ve Velké Británii, kde byl v září 2016 tento komár poprvé zachycený, konkrétně v Kentu na jihu země. 

Na našem území by se jeho domovem časem mohly stát jižní oblasti země, Čech i Moravy. Prozatím se však vyskytuje hlavně v pobřežním pásu Středozemního a Jaderského moře i na bulharském černomořském pobřeží. Příznaky dengue jsou podobné jako u Ziky, obvykle však trvají déle a jsou intenzivnější, zejména náhle vzniklá horečka, úporné bolest svalů a kloubů, vyrážka. Ročně si tato nemoc vyžádá na půl miliónu hospitalizací. Léčí se klidem na lůžku, hydratací a analgetiky, ne všakibuprofenem ani kyselinou acetylsalicylovou. Specifický lék působící kauzálně přímo na virus dengue zatím neexistuje. Pokusy o vývoj očkovací látky proti dengue začaly už v roce 1929, desítky let však nebyly úspěšné. První vakcína proti této nemoci (Dengvaxia) získala registraci až v prosinci 2015 v Mexiku, a následně v Brazílii, Panamě a na Filipínách. V letošním roce by se však měla začít používat i v desítkách dalších zemí, kde se dengue endemicky vyskytuje. Tři dávky této očkovací látky se aplikují v odstupech 0-6-12 měsíců, určená je pro věkový interval 9 až 45 let. V České republice ani v Evropě zatím vakcína proti dengue dostupná není. Individuální nespecifickou ochranou je především pečlivé používání účinných repelentů, a to hlavně přes den, zejména ráno a před setměním, použití insekticidů, pomohou také sítě na okna a dveře, jelikož komár-přenašeč vstupuje i do lidských obydlí. 

Horečka dengue - rizikové oblasti[/caption] Reference:The 2012 dengue outbreak in Madeira: exploring the origins. Eurosurveillance, Volume 19, Issue 8, 27 February2014. www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=20718 Autor: TZ