Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Zrušení rámcových smluv s lékaři, tragédie nebo planý poplach?

5. 11. 2019

Vážení čtenáři, v posledních týdnech někteří z Vás jistě zaznamenali zprávu, že Ministerstvo zdravotnictví v čele s panem ministrem Adamem Vojtěchem předložilo návrh na novelizaci zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, která by významně zasáhla do současné úpravy „rámcových smluv“ lékařů s pojišťovnami. V dnešním článku bychom Vám tedy rádi ve stručnosti představili, co se vlastně odehrálo. 

Ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh, jehož nejvýznamnější body věcně shrnuje dopis prezidenta České lékařské komory pana doktora Milana Kubka. Největší změny, které daná novela přináší, jsou v zásadě dvě. Ministerstvo chce jednak úplně zrušit institut rámcové smlouvy o poskytování hrazených služeb a zrušit tím rovněž dohodovací řízení o rámcové smlouvě s tím, že zdravotní pojišťovny budou uzavírat s každým poskytovatelem smlouvu individuálně. Druhou významnou změnou je uzákonění možnosti výpovědi smlouvy o poskytování hrazené péče bez jakýchkoli důvodů v šestiměsíční výpovědní době vždy ke konci příslušného kalendářního roku. 

Asi nikoho nepřekvapí, že Česká lékařská komora k tomuto návrhu předložila rázně odmítavé stanovisko a panu ministrovi zaslala prostřednictvím svého prezidenta již zmiňovaný dopis. Ten pak končí větou: „Česká lékařská komora považuje návrh ministra Vojtěcha za nehorázný útok na soukromé lékaře, za silně prokorupční návrh nastavující naprosto netransparentní vztahy v oblasti, která je financována z veřejných zdrojů. Návrh nahrávající zdravotním pojišťovnám a velkým řetězcům představuje přímé ohrožení soukromých lékařů v České republice.“ Ministr Vojtěch pak na tento ostrý dopis reagoval vyjádřením, že návrh jeho ministerstva byl dezinterpretován a využit k politickým účelům. Ve vyjádření se také mimo jiné píše: Obsahem návrhu je základní popis náležitostí smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb, který se téměř nijak neodchyluje od současného znění zákona a reálného obsahu konkrétních smluv mezi poskytovateli a zdravotními pojišťovnami. Zdůraznit je třeba to, že zmiňované zakotvení šestiměsíční výpovědní lhůty vychází plně ze stávající právní úpravy, kdy cituji část § 17 odst. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění: „Rámcová smlouva obsahuje vždy ustanovení, které se týká doby účinnosti, způsobu a důvodu ukončení smlouvy podle odstavce 1 s tím, že smlouvu je možno ukončit vždy k 1. lednu následujícího roku, přičemž výpovědní lhůta musí být nejméně šest měsíců.“ Na toto vyjádření reagovala Česká lékařská komora předložením právní analýzy pana doktora Macha z právního oddělení České lékařské komory. Zde pan doktor uvádí: „Pokud pan ministr uvádí, že možnost vypovědět smlouvu o poskytování hrazené péče kterémukoli soukromému lékaři ze strany zdravotní pojišťovny je již nyní zakotvena v zákoně, podle právníků komory rozhodně není jisté, že tak může zdravotní pojišťovna učinit svévolně, libovolně a bezdůvodně. Zákon totiž současně stanoví, že rámcová smlouva musí povinně obsahovat důvody pro vypovězení smlouvy. Tyto důvody také rámcová smlouva kogentně stanoví. Pokud by ovšem byla zrušena a s ní, jak bylo navrhováno, zrušeno i ustanovení o důvodech výpovědi, bylo by již nepochybné, že skutečně mohou zdravotní pojišťovny vypovědět soukromým lékařům smlouvy bezdůvodně, svévolně a libovolně. Proto komora návrh novely podrobila ostré kritice, a jak se ukázalo, nejen komora.“ 

Dne 23. září 2019 pak proběhlo na ministerstvu jednání, kterému předsedala paní docentka Rögnerová z Ministerstva zdravotnictví. Zde mělo dojít k vypořádání všech připomínek k danému návrhu. Podle České lékařské komory na jednání zazněl ze strany ministerstva slib, že se dohodovací řízení o rámcových smlouvách rušit nebude a na pravidlech vypovídání smluv se oproti stávající právní úpravě nic nezmění. Co se dohodovacího řízení o úhradách týče, i nadále by měly být vydávány úhradové vyhlášky, a to i v případě dohody mezi pojišťovnami a poskytovateli zdravotních služeb. Ministerstvo dále slíbilo, že nebude vydávat nový jednací řád. Otázkou je, zda ministerstvo své sliby dodrží. Atmosféra mezi oběma stranami je každopádně více než napjatá a bude velmi zajímavé sledovat v jaké podobě, pokud vůbec, se tento návrh dostane do Poslanecké sněmovny. Vše pro vás budeme samozřejmě i nadále sledovat. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.