Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Parkinsonova choroba

Jaká je asociace mezi Parkinsonovou chorobou, bakteriofágy a střevním mikrobiomem?

12. 11. 2018

Jaká je asociace mezi Parkinsonovou chorobou, bakteriofágy a střevním mikrobiomem?

V porovnání se zdravými kontrolami mají jedinci trpící Parkinsonovou chorobou ve střevech snížené množství bakterií rodu Lactococcus a zvýšené koncentrace lytických bakteriofágů namířených proti těmto bakteriím. Role mikrobiomu v patogenezi a terapii Parkinsonovy choroby se stala žhavým tématem. Okun et al. se své studii soustředili na hypotézu, zda střevní fagobiota (kombinace všech bakteriofágů) může být u jedinců s Parkinsonovou chorobou alterována. Vědci pro účel studie použili již publikovaný soubor dat pacientů s časnou, dosud neléčenou Parkinsonovou chorobou. V porovnání se zdravými kontrolami byla u pacientů s Parkinsonovou chorobou pozorována redukce bakterií produkujících laktát. Tyto bakterie, zejména Lactococcus spp., se přitom podílejí na produkci dopaminu a regulaci střevní permeability. Počet odpovídajících bakteriofágů však u těchto pacientů nebyl snížen. Naopak bylo pozorováno zvýšení počtu bakteriofágů v lytické fázi, tento typ bakteriofágů se běžně nachází v mléčných produktech. Vědci se domnívají, že mohou být zodpovědné za redukci počtu bakterií rodu Lactococcus. Výsledky studie přinášejí zajímavý pohled na možnou patogenezi Parkinsonovy choroby. Jednalo se ale o poměrně malou studii, ve které byla použita data 31 pacientů. Nicméně s podobným zjištěním přichází i studie, kterou Hughes a kolektiv publikovali v roce 2017 v časopise Neurology, z jejíž výsledků vyplývá, že častá konzumace mléčných výrobků může být asociována s mírným zvýšením rizika rozvoje Parkinsonovy choroby u mužů i žen. Otázkou tak zůstává, zda jsou hlavním viníkem bakteriofágy vyskytující se v mléčných produktech nebo se na etiopatogenezi nemoci podílí jiný faktor. 

Autor: drhoZdroj: 1. Okun M. S. reviewing Tetz G et al. Bacteriophages, the Microbiome, and Parkinson Disease: Possible Treatment Implications. Sci Rep 2018 Jul 172. Hughes K. C., Gao X., Kim I. Y. et al. Intake of dairy foods and risk of Parkinson disease. Neurology 2017 Jul 4; 89 (1): 46‒52. doi: 10.1212/WNL.0000000000004057.