Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Světový antibiotický týden začíná v pondělí 16. 11. 2015

15. 11. 2015

Světová zdravotnická organizace pořádá od 16. do 22. listopadu Světový antibiotický týden. Letošní motto „Zacházejte s antibiotiky opatrně!“ vyjadřuje poselství, že účinnost antibiotik by měla být zachována, tedy měla by být používána výhradně na bakteriální infekce a předepisována pouze kvalifikovanými lékaři a měl by být dodržen léčebný režim (včetně správného dávkování a dodržení doby užití a délky léčby). Jedním z hlavních cílů letošního Světového antibiotického týdne je zlepšit povědomí o antimikrobiální rezistenci.

  1. Evropský antibiotický den, jehož slavnostní zahájení proběhlo v Bruselu, se konal 16. listopadu 2015. Diskutovalo se o spotřebě antibiotik a s ní spojené rezistenci v zemích EU, (One Health), o výzkumu nových účinných antibiotik a o spolupráci se Spojenými státy (Get Smart with Antibiotics).

Stoupající počet rezistentních kmenů Klebsiella, ohrožení účinnosti karbapenemových antibiotik a prudký vzestup rezistence k těmto antibiotikům v některých evropských zemích představuje jeden z nejvážnějších současných problémů, kterým zdravotnický personál v nemocnicích čelí. Stav antibiotické rezistence u původců infekcí spojených se zdravotní péčí je v ČR dlouhodobě nepříznivý, naproti tomu situace u původců vyvolávajících běžné komunitní infekce (streptokoková angína, respirační bakteriální infekce) je dlouhodobě velmi dobrá a rezistence k základním antibiotikům (např. penicilin, amoxicilin), se nevyskytuje nebo je jen minimální.

Ze závěrů nedávného celoevropského průzkumu (např. Eurobarometer č. 407; publikován v listopadu 2013) vyplývá, že většina Evropanů (84 %) si je vědoma skutečnosti, že neopodstatněné používání antibiotik způsobuje ztrátu jejich účinnosti. Avšak téměř polovina z nich (49 %) neví, že antibiotika jsou neúčinná proti nachlazení a chřipce. Navzdory skutečnosti, že antibiotika nemohou pomoci vyléčit chřipku, téměř jedna pětina (18 %) respondentů uvedla, že právě chřipka byla důvodem, proč antibiotika naposledy užívali.

Autor: miš