Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Žádejte zástupce firem o placeba inhalačních systémů

30. 11. 2015

Poslední listopadový pátek a sobotu se v adventní Praze uskutečnila dvoudenní konference věnovaná respirační medicíně – Respiratory Forum 2015. Zájem o účast na prvním ročníku konference byl veliký, v přednáškových sálech se sešlo více než 130 pneumologů a alergologů z celé České republiky. Ti měli možnost si poslechnout celkem tři přednášky a zúčastnit se tří specializovaných workshopů. „Podobný typ konferencí je pro českou odbornou společnost velmi důležitý, neboť rozšiřuje možnosti vzdělávání českých lékařů. Ti měli během dvoudenního Respiratory Fora možnost si prohloubit své znalosti a prodiskutovat složitá témata, s nimiž se v běžné praxi potkávají,“ řekl odborný garant akce doc. MUDr. Petr Čáp, Ph.D., z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce.

Léčba astmatiků se ovšem netýká pouze lékařů. Pacientům s astmatem mohou pomoci i lékárníci. Jak uvedl MUDr. Viktor Kašák, primář Oddělení respiračních nemocí Lerymed, lékárníci by měli více spolupracovat s farmaceutickými firmami. „V tomto roce jsem organizoval nejméně pěti seminářů pro lékárníky, kde bylo možné si nacvičit práci se všemi dostupnými inhalačními systémy. Zájem o tuto problematiku je ze strany lékárníků obrovský a nemůžeme uspokojit všechny. Lékárník však může firmu, která inhalační systém vyrábí, kontaktovat a požádat o systém bez účinné látky, fungující jako placebo nebo trenažér. Tento upravený inhalační systém by měl do lékárny přinést reprezentant firmy a naučit s ním lékárníka pracovat. Jen tak může lékárník dobře edukovat i své pacienty."

Konferenci Respiratory Forum 2015 zorganizovala společnost Teva Pharmaceuticals CR, s. r. o., ve spolupráci s Českou společností alergologie a klinické imunologie a Českou pneumologickou a ftizeologickou společností ČLS JEP. Více informací a materiálů ke stažení najdete na www.respiforum.cz.

Autor: Tisková zpráva TEVA a haš