Odborné aktuality
Alkohol 3x až 4x týdně snižuje riziko diabetu
25. 8. 2017
Pití alkoholu třikrát až čtyřikrát týdně významně chrání proti rozvoji cukrovky, tvrdí dánská studie.
Kohortní studie vycházela z údajů z dánského přehledu zdravotních vyšetření 2007-2008. Údaje od více než 70 000 účastníků prokázaly, že umírněná konzumace alkoholu třikrát až čtyřikrát týdně snižuje výskyt cukrovky o 32 % u žen a o 27 % u mužů ve srovnání s lidmi, kteří pijí alkohol méně než jednou týdně. Výzkumníci nerozlišovali mezi diabetem I. A II. typu.
Už předchozí práce naznačovaly, že lehká až mírná konzumace alkoholu snižuje riziko diabetu. Tato studie je však první, která se zaměřila na frekvenci pití.
Z 28 704 mužů a 41 847 žen došlo během sledování (medián 4,9 roku) k rozvoji cukrovky u 859 mužů a 887 žen. Převedeno na množství vypitého alkoholu bylo nejnižší riziko vzniku cukrovky u mužů pozorováno při 14 nápojích za týden (HR 0,57 [95% CI 0,47, 0,70]), u žen při 9 nápojích za týden (HR 0,42 [95% CI 0,35, 0,51] ve srovnání s těmi, kdo alkohol nepili vůbec.
Konzumace alkoholu třikrát až čtyřikrát týdně byla spojena se signifikantně nižším rizikem diabetu u mužů (HR 0,73 [95% CI 0,59, 0,94]) i u žen (HR 0,68 [95 % CI 0,53, 0,88] ve srovnání těmi, kdo pili méně než jedenkrát týdně. Uvedený příjem je „spojen s nejnižším rizikem diabetu, dokonce i po zohlednění průměrné týdenní konzumace alkoholu,“ uvedla vedoucí studie, profesorka Janne Tolstrup z Jihodánské univerzity .
Nejpřínosnější je konzumace vína pro jeho obsah látek, které pomáhají vyrovnávat hladinu glukózy v krvi.
Naopak mužům, kteří si dají jedno až šest piv za týden, hrozí onemocnění cukrovkou o 21 % častěji ve srovnání s těmi, kteří si dají méně než jedno. U žen zase představují hrozbu lihoviny – zvyšují riziko diabetu o 83 %.
Zdroj: Holst Ch, et al. Alcohol drinking patterns and risk of diabetes: a cohort study of 70,551 men and women from the general Danish population. Diabetologia, 2017, doi: 10.1007/s00125-017-4359-3
Autor: uza