Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Analýza studie CARDIA: protikuřácká politika asociována se snížením krevního tlaku

5. 4. 2019

Analýza studie CARDIA: protikuřácká politika asociována se snížením krevního tlaku

Recentně publikovaná analýza studie CARDIA přichází se zajímavým zjištěním. Z výsledků výzkumu vyplývá, že v oblastech, kde je prosazována protikuřácká politika se zákazem kouření v restauracích, barech a na pracovištích, byl zaznamenán pokles systolického krevního tlaku.

Protikuřácká legislativa byla ve studii CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) asociována s redukcí expozice pasivnímu kouření a snížením rizika kardiovaskulárních nemocí. Nicméně do této doby bylo nejasné, zda omezení kouření ve veřejných prostorech ovlivňuje tlak krve u jedinců vystavených tabákovému kouři.

Recentně publikovaná analýza zhodnotila 2 606 účastníků studie CARDIA za účelem odhalení možné asociace mezi protikuřáckou politikou a redukcí výše krevního tlaku. Studie CARDIA je longitudinální studie zabývající se vývojem, determinanty a rizikovými faktory kardiovaskulárních chorob, která probíhá již od roku 1985. Do studie bylo zahrnuto celkem 5 115 jedinců bílé i černé rasy ve věku 18‒30 let.

Analýza této studie zjistila pokles systolického tlaku krve u rozmanité kohorty nekuřáků žijících v oblastech se zákazem kouření v restauracích, barech a na pracovištích v porovnání s jedinci žijícími v oblastech, kde je kouření na těchto místech povoleno.

Po 25 letech sledování byly hodnoty systolického tlaku u jedinců žijících v oblastech s nekuřáckými restauracemi o 1,14 mmHg nižší než u jedinců žijících v oblastech, kde je kouření v restauracích povoleno (95% CI 2,15‒0,12). V případě nekuřáckých barů tento rozdíl činil 1,52 mmHg (95% CI 2,48‒0,57).

V případě diastolického tlaku byla získaná data méně přesvědčivá. Studie CARDIA však naznačila, že systolický tlak vykazoval silnější asociaci s kardiovaskulárními chorobami než diastolický tlak, a i malé snížení systolického tlaku tak může mít za následek významné snížení rizika kardiovaskulárních chorob.

(holi)

Zdroj: https://www.mdedge.com/cardiology/article/189378/hypertension/cardia-smoke-free-policies-linked-lower-blood-pressure