Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Apple výrobcem EKG. Umístil senzor do hodinek

19. 9. 2018

Apple výrobcem EKG. Umístil senzor do hodinek

Technologický obr Apple představil vlastní EKG zabudovaný v nové řadě chytrých hodinek Apple Watch. Hodinky umí zároveň detekovat fibrilaci síní. Příslušné aplikace pustí na americký trh do konce letošního roku. Je to první produkt této společnosti potvrzený americkou agenturou FDA jako zdravotnický prostředek, a to v kategorii rizika třídy II. Apple patří mezi firmy s největší tržní hodnotou na světě a to, že vstoupil na trh zdravotnických prostředků, vnímají analytici jako významné pro celé odvětví. Očekává se, že to povzbudí i další velké technologické firmy v jejich aktivitách ve zdravotnictví.

Aplikace EKG a sledování srdečního rytmu v Apple Watch nemají podle FDA nahradit stávající metody a léčbu, ani návštěvu lékaře, ale doplnit je o nové informace. Technologie není zdaleka tak dokonalá jako nemocniční EKG. Ani detekce fibrilace síní nemusí zachytit každou nepravidelnost. Její přínos je zejména v tom, že odhalí problémy u lidí, kteří o nich dosud nevěděli. Výsledky se zaznamenávají do zdravotní aplikace pacienta, která nabízí možnost vytvořit pdf soubor a sdílet ho se zdravotníky.

„Může to být doplněk naší rozšiřující se výzbroje diagnostických nástrojů pro rozpoznání fibrilace síní, která může být přerušovaná a asymptomatická,“ uvedl Dr. Lin Yee Chen, koordinátor Centra fibrilace síní University of Minnesota pro American Heart Association News. „Je to fascinující technologie, která snad může pomoct zmírnit zátěž populace fibrilací síní. Dříve ji rozpozná umožní tak předejít komplikacím,“ dodal.

Oficiálního představení nové generace hodinek Apple Watch se zúčastnil prezident Americké kardiologické asociace Dr. Ivor Benjamin. „Zaznamenávání smysluplných dat o srdci v reálném čase přináší změnu toho, jak praktikujeme medicínu,“ uvedl Dr. Benjamin. „Podle mých zkušeností lidé často uvádí příznaky, které se ale nevyskytují při návštěvě lékaře. To je důvod, proč jsou informace životně důležité - informace o každodenním životním stylu člověka a jeho specifická zdravotní data,“ dodal. Asociace sice nepodporuje ani chytré hodinky ani žádné jiné produkty a neměla ve vývoji aplikace Apple EKG žádnou roli, dr. Benjamin ovšem podle American Heart Association News uvedl, že je tato organizace pro veškerý pokrok v nástrojích, které mohou pomoci v boji proti srdečním chorobám.

EKG Applu není zcela ojedinělé. Například menší společnost AliveCor nabízí také miniaturní EKG. Buď jako přídavné zařízení ke smartphonu, nebo od loňského listopadu i jako senzor zabudovaný do náramku chytrých hodinek Apple Watch. Podle magazínu TechCrunch navíc AliveCor čeká na schválení FDA pro nové mini EKG, které bude šestisvodové. Standardem ve zdravotnických zařízeních jsou v současnosti 12svodová EKG, pacientská mini EKG včetně Apple Watch mají obvykle jeden jediný svod, nanejvýš dva. Senzory pro EKG nabízí i další firmy. To, že si člověk může sám doma během 30 vteřin orientačně změřit EKG, bude čím dál běžnější.

„I nadále budeme svědky toho, že budou nositelné technologie (wearables) přecházet hranici a budou regulovány jako zdravotnické prostředky,“ řekl magazínu The Verge Jon Speer, spoluzakladatel společnosti Greenlight Guru, která nabízí služby pro výrobce zdravotnických pomůcek. „Jen si představte věci, které jsou ukazatelem zdraví: krevní tlak, dechová frekvence, možná i řízení diabetu. Zdá se, že možnosti jsou nekonečné,“ prohlásil Speer.

Už dnes je nespočet pacientských digitálních senzorů srdečního tepu a pohybu, objevují se nositelná zařízení pro sledování spánku, měření srdečního tlaku i EEG. Nová řada Apple Watch umí i detekovat pád. Zařízení společnosti AliveCor schválené FDA pozná hyperkalemii.

(ač)