Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Asparagin živí nádorové buňky. Jeho redukce dietou pomáhá omezit metastázy

2. 5. 2018

Asparagin živí nádorové buňky. Jeho redukce dietou pomáhá omezit metastázy

Nový přístup k léčbě agresivní formy karcinomu prsu by mohl zahrnovat změnu jídelníčku. Triplenegativní rakovina prsu se velmi rychle šíří a bývá rezistentní vůči tradičním způsobům léčby, jako je chemoterapie a radioterapie. Nutrientem, který umožňuje šíření tohoto typu karcinomu, je proteinogenní aminokyselina asparagin, obsažená v mnoha druzích potravin včetně chřestu, ryb a brambor.

Společný výzkum několika institucí včetně Cancer Research UK Cambridge zjišťoval, zda snížení koncentrace asparaginu v organismu může pomoci snížit rychlost růstu tumoru.

Redukce asparaginu u hlodavců přinesla sice jen malý efekt na primární tumor, ale omezila schopnost jeho buněk metastázovat do dalších částí těla. Naopak při podávání potravy s vysokým obsahem asparaginu se tumor šířil rychleji. Vědci myším podávali L-asparginázu, což je chemoterapeutické léčivo, užívané v současné době k léčbě akutní lymfoblastické leukemie, protože inhibuje produkci asparaginu. Zároveň myši dostávaly dietu, založenou na nižším obsahu asparaginu. Výsledkem byla redukce metastáz tumoru.

Tento závěr potvrdila i data, získaná od lidských pacientů s rakovinou prsu. Varovné bylo zjištění, že schopnost rakovinových buněk syntetizovat asparagin souvisí s nižší pravděpodobností přežití pacienta.

Nová práce tak přesně určila klíčový mechanismus, který podporuje schopnost růstu a šíření rakovinových buněk. Přinesla rovněž zásadní informace pro pochopení, jak zabránit metastázám, které bývají hlavní příčinou úmrtí. Pokud se v dalším zkoumání prokáže efekt diety s nízkým obsahem asparaginu na podporu účinku chemoterapie a radioterapie, otevře se cesta i k aplikování tohoto postupu při karcinomech ledvin, hlavy a krku.

Autor: uza

Zdroj: Knott SRV et al. Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer. Nature volume 554, pages 378–381 (15 February 2018). Published online: 07 February 2018 doi:10.1038/nature25465