Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

AVEL se ohrazuje proti tvrzení ČLnK a GML

30. 1. 2017

AVEL se ohrazuje proti tvrzení ČLnK a GML

Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) se důrazně ohrazuje vůči účelovým a nepravdivým výpadům Grémia majitelů lékáren (GML) a České lékárnické komory (ČLnK) v souvislosti s projednáváním novely zákona o léčivech. Lékárnická sdružení se snaží vytvořit dojem, že společnosti sdružené v AVEL a výrobci diskriminují malé lékárny při dodávkách některých léků. Snaží se tak přispět ke schválení novely zákona v podobě, která obsahuje právo jakéhokoliv distributora na dodávku léků, aniž by ho současně zavazovala použít tyto léky pro potřeby pacientů v České republice, což reálně pouze posílí reexport a ohrozí tak dostupnost některých léků pro potřebné české pacienty.

Výpadky léků mají několik příčin. Vedle stále rostoucích legislativních požadavků na výrobu léčiv pak hlavně skutečnost, že ceny léků u nás patří k těm nejnižším v EU. To je důvodem k jejich vývozu z ČR. Na tomto vývozu se bohužel velkou měrou podílí někteří provozovatelé lékáren, jak vyplývá z nedávno zveřejněných informací ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

V současné době je ze zahraničí poptáváno přibližně 1.000 léčivých přípravků. Část z nich, asi 400 přípravků, zejména cytostatik, kardiologik, antidiabetik, antiepileptik, antikoagulancií, imunosupresiv, se z důvodu omezené dostupnosti rozhodli výrobci distribuovat sami, formou tzv. přímých modelů distribuce. V takovém případě distributoři zajišťují pouze logistickou část dodávek. Tyto přípravky českým lékárnám (jak velkým, tak malým) ani českým pacientům v žádném případě nechybí, pouze nejsou k dispozici distributorům, kteří by je chtěli exportovat z ČR. Zbývajících přibližně 600 produktů je dodáváno do ČR v množství, přibližně odpovídajícím spotřebě pacientů, nicméně část z nich opustí ilegální cestou lékárnu a na trhu následně chybí.

Novela zákona o léčivech ve sněmovní podobě, která dává právo jakémukoliv distributorovi na dodávky léčiv od výrobce dle jeho celkového tržního podílu a ne konkrétního léku potom výrazně zvyšuje riziko, že všem lékárnám a především potřebným českým pacientům bude chybět daleko více léčivých přípravků.

Distributoři sdružení v asociaci AVEL ani výrobci léků tedy v žádném případě nediskriminují ani neupřednostňují jakékoli lékárny z důvodu jejich velikosti. Naopak, snaží se naplnit svoji zákonnou povinnost, zajistit plynulé zásobování všech lékáren a tedy pacientů, a to i v podmínkách omezené dostupnosti některých konkrétních léčiv.

Asociace AVEL sdružuje tři nejvýznamnější distributory dodávající lékárnám komplexní sortiment léčiv a zdravotnického materiálu. Společnosti PHOENIX lékárenský velkoobchod, a.s., Alliance Healthcare, s.r.o. a ViaPharma s.r.o. na denní bázi dodávají více než 80% dodávek těchto produktů zdravotnickým zařízením ČR. Díky svému celoplošnému působení zásobují i vícekrát denně více než 2800 českých lékáren a nemocnic sortimentem přes 20.000 produktů s cílem co nejplynulejšího zásobování trhu a pacientů.

 

Zdroj: Tisková zpráva AVEL