Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Bezlepková dieta může zvyšovat riziko vzniku diabetu

25. 3. 2017

Bezlepková dieta může zvyšovat riziko vzniku diabetu

Vyšší příjem glutenu zřejmě vede k nižšímu riziku rozvoje diabetu 2. typu, tvrdí studie výzkumníků z Harvardovy univerzity. Svoje závěry prezentovali na odborné konferenci American Heart Association, která se počátkem dubna konala v americkém Portlandu. Podle nich nižší příjem glutenu vede rovněž ke snížení příjmu vlákniny, která je známa jako protektivní faktor diabetu 2. typu.

Vědci pod vedením Geng Zonga, PhD, výzkumníka z oddělení výživy na Harvard University's T.H. Chan School of Public Health posuzovali spojitost mezi příjmem glutenu a zdravotními důsledky u více než 200 tisíc lidí, jejichž data převzali ze tří jiných dlouhodobých studií. Participanti vyplňovali dotazníky ohledně svého stravování každé dva roky a pravidelně byl rovněž monitorován jejich zdravotní stav. Během třiceti let byl u více než 15 tisíc z nich diagnostikován diabetes 2.typu. Většina účastníků přijímala denně méně než 12 g glutenu denně, ale ti, kdo jej konzumovali více, měli nižší pravděpodobnost vzniku cukrovky. Účastníci s nejvyšším příjmem denním glutenu měli o 13 % nižší riziko diabetu než ti, kteří ho konzumovali méně než 4 g denně.

Bezlepková dieta se v posledních letech stala módou a dodržují ji často i ti, kdo netrpí celiakií ani alergií na lepek. „Náš výzkum ukazuje, že bezlepková dieta zřejmě nemusí být prospěšná zdraví, minimálně s ohledem na riziko diabetu,“ uvedl Zong. Výsledky uvedené studie se řadí k rostoucímu počtu důkazů v tomto směru. V březnu se proti bezdůvodnému omezování lepku ve stravě vyjádřila také American College of Cardiology.

 

Převzato ze zprávy American Heart Association (http://newsroom.heart.org/news/low-gluten-diets-may-be-associated-with-higher-risk-of-type-2-diabetes)