Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Právní aktuality

Čekají nás převratné změny v oblasti veřejného zdravotního pojištění?

17. 4. 2024

Ačkoli se nyní v legislativním procesu nachází již jedna novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, Ministerstvo zdravotnictví nyní dokončilo práce na další novelizaci tohoto (nejen z pohledu problematiky úhrad zdravotní péče) zásadního předpisu. Mezi hlavní cíle připravované novely, kterou ještě čeká poměrně dlouhá a pravděpodobně i velice trnitá cesta, má patřit především „podpora prevence, zajišťování dostupnosti stomatologické péče, poskytování a úhrada přeshraniční péče i cenová a úhradová regulace léčivých přípravků a zdravotnických prostředků“. Vládní garnitura si od novely slibuje zefektivnění systému veřejného zdravotního pojištění a s tím související „zlepšení dostupnosti hrazených zdravotních služeb“.

Ministerstvo v prvé řadě plánuje zaměřit se na posílení čerpání preventivní péče ze strany pojištěnců a na s tím spojené snížení počtu pacientů trpících chronickými onemocněními, jimž lze mnohdy prostřednictvím řádné preventivní péče včas zabránit nebo alespoň oddálit jejich nástup. S touto problematikou úzce souvisí tzv. fondy prevence zřízené u jednotlivých zdravotních pojišťoven, z nichž mohou pojištěnci čerpat určité pojišťovnou nabízené benefity. Pojištěnci by nově měli v této souvislosti jiné obdržet mimo „bonifikace vždy za účast na pravidelné preventivní prohlídce a absolvování očkování hrazeného z veřejného zdravotního pojištění“, a to v rámci jejich motivace využívat nabízenou preventivní péči v co nejširším možném rozsahu.

Další mírně řečeno problematickou oblastí, na níž připravovaná novela cílí, je stomatologické péče. V tomto ohledu by měl návrh zákona zavést základní princip v podobě plně hrazené péče o děti a částečné úhrady péče o dospělé, to vše s důrazem na již zmiňovanou prevenci. Podle tiskové zprávy Ministerstva zdravotnictví by měla novela v souvislosti se snahami o posílení čerpání preventivní zubní péče ze strany pacientů zajistit i to, že „všichni pojištěnci, kteří budou řádně docházet na preventivní stomatologické prohlídky, tak kromě toho, že u sebe samozřejmě sníží riziko vzniku zubního kazu, tak především v případě jeho vzniku mohou čerpat navýšené prostředky z fondu prevence na doplatek rozdílu mezi částečnou úhradou a skutečnou cenou výplně“.  

V neposlední řadě lze jako poměrně zajímavou novinku navrženou v rámci plánovaného usnadnění poskytování přeshraniční zdravotní péče zmínit zbrusu novou možnost zdravotních pojišťoven uzavřít smlouvu o poskytování a úhradě zdravotních služeb i se zahraničním poskytovatelem zdravotních služeb. Jak je již podotknuto  v úvodu tohoto článku, novelu čeká ještě dlouhá cesta a je vůbec otázkou, zda bude na její projednání stačit zbytek volebního období nynější dolní komory. Za předpokladu, že by sněmovna návrh zákona stihla schválit, lze očekávat, že novela v průběhu legislativního procesu dozná ještě dalších změn. 

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.