Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Česká lékárnická komora doporučuje pacientům do doby plného zprovoznění přeshraniční ePreskripce vyzvednout si léky v české lékárně před odjezdem do zahraničí, případně použít v zahraniční lékárně listinný recept

27. 3. 2023

Vzhledem k tomu, že zatím není jasné, od kdy, v jakých zemích a v jakých lékárnách bude systém přeshraniční preskripce fungovat, doporučuje Česká lékárnická komora (ČLnK) českým pacientům do doby jeho plného zprovoznění vyzvednout si léky před odjezdem do zahraničí v české lékárně, případně v jiných zemích EU použít listinný recept. Tím se vyvarují nebezpečí, že lék v zahraniční lékárně na eRecept nedostanou. 

Přeshraniční péče v rámci Evropské unie funguje již dnes – na listinný recept si léky v zahraničí může vyzvednout kterýkoli občan země EU. Zatím není dobré spoléhat na přeshraniční ePreskripci, protože lékárna v destinaci, do které cestuje, k systému nemusí být připojena. Proces připojování jednotlivých zemí k systému pro přeshraniční ePreskripci je teprve na začátku.

V případě vyzvedávání léku v jiné zemi je také třeba počítat s tím, že s největší pravděpodobností pacient dostane léčivý přípravek s jiným názvem se stejnou léčivou látkou, protože v každé zemi jsou registrované různé léky. Také je dobré počítat s jazykovou bariérou – nejen v komunikaci s lékárníkem, ale také s ohledem na příbalový leták.

Lék vyzvedávaný v zahraničí si pacient hradí sám a následně svou zdravotní pojišťovnu po příjezdu do České republiky žádá o proplacení.

Systém přeshraniční ePreskripce v České republice je nyní v testovacím provozu. Přesné datum, kdy bude spuštěn, zatím není známé. Propojení národních systémů jednotlivých zemí je jedním z kroků přeshraniční ePreskripce, dalším krokem je zapojení jednotlivých lékáren. To je dobrovolné a znamená mimo jiné úpravy lékárenského informačního systému a speciální certifikaci pro přístup lékárníka do systému přeshraniční ePreskripce. Není tedy zaručeno, že se všechny lékárny k systému připojí.

Zdroj: www.lekarnici.cz