Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Česká lékárnická komora hodnotí výsledek úhradové vyhlášky jako fiasko. I přes urgence ČLnK a sliby ministra o proporcionálním navýšení nedostanou lékárny navíc téměř nic

24. 10. 2019

    1. 2019 | Ačkoliv bude v českém zdravotnictví pro rok 2020 k dispozici navíc téměř 11 miliard korun oproti původním plánům, pro zlepšení lékárenské péče ministr peníze neposkytl. A to i přes své sliby, že bude navýšení proporcionální s nárůstem o 1,5 % do všech segmentů. Ministr zdravotnictví ale žádným způsobem nereagoval na požadavek České lékárnické komory na navýšení platby za signální výkon, které by zajistilo možnost avizovaného navýšení platů v lékárnách, stejně jako u ostatních zdravotníků. Ministr nereflektoval ani na druhý požadavek lékárníků, který by zohlednil práci lékárníků nad rámec jejich současných povinností. Za digitalizaci listinných receptů ministerstvo lékárníkům přiřklo nicotné navýšení na 12,- Kč za recept, které komora považuje za nedůstojně nízkou odměnu nezohledňující ani personální náklady.

Představenstvo České lékárnické komory v minulém týdnu žádalo ministra zdravotnictví o navýšení úhrady za signální výkon o 3 Kč. Díky tomu by bylo možné po dlouhé době navýšit v příštím roce platy lékárníků ve stejné míře, jako tomu bude u ostatních zdravotníků. „Platy všech pracovníků ve zdravotnictví měly být od příštího roku navýšeny o 1.500 Kč měsíčně, proto Česká lékárnická komora žádala ministra zdravotnictví o navýšení úhrady za signální výkon o 3 Kč na 18 Kč. Bohužel pan ministr nejen že tento oprávněný požadavek lékárníků nezohlednil, ale dle absence jeho odpovědi se jím pravděpodobně ani nezabýval. Lékárníci jako jediní zdravotníci nedostanou na svých platech přidáno nic. Což je v přímém rozporu se slovy pana ministra o proporcionálním navýšení do všech segmentů zdravotnictví,“ zhodnotil fiasko schválené úhradové vyhlášky pro rok 2020 viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

České lékárenství poškodí i další důsledek rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Stát lékárníkům ukládá povinnost digitalizovat listinné recepty, ale za tuto službu není ochoten lékárníkům přiznat adekvátní odměnu, která zohlední alespoň personální náklady na tuto službu. V původním návrhu ministerstva byla úhrada této služby stanovena na 10,- Kč za recept, přičemž ČLnK vznesla k výši úhrady námitku a žádala o přehodnocení na úhradu v minimální výši 30,-Kč za recept. Digitalizace receptu bude mnohem náročnější než úřední ověření podpisu, které je ohodnocené 30,- Kč. „Česká lékárnická komora považuje rozhodnutí ministra o finální hodnotě 12,- Kč za výsměch vysokoškolsky vzdělaným odborníkům, kteří doplácejí na nedostatky v digitalizaci, na níž nenesou žádnou vinu. Další administrativní povinnost, která nebude lékárnám adekvátně proplacena, si nemůžeme nechat líbit a obrátíme se přímo na premiéra. Jak jsme si totiž v nedávné diskusi s ministrem ověřili, jsou mu pracovníky ministerstva předkládána nesprávná data a následná veřejná sdělení ministerstva o údajných nárůstech příjmů veřejných lékáren nás pak velmi poškozují,“ komentuje reálný dopad úhradové vyhlášky prezident České lékárnické komory PharmDr. Lubomír Chudoba.

Tisková zpráva ke stažení ZDE.