Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Druhý ročník Kampaně ČLnK Nebojte se zachránit život začne 3. září 2018

28. 5. 2018

Nebojte se zachránit život je společnou edukační aktivitou České lékárnické komory a farmaceutické společnosti Teva Pharmaceuticals CR. Kampaň se koná od 3. do 9. září 2018 v rámci Světového dne první pomoci, který je stanoven na druhou zářijovou sobotu, která v letošním roce připadá na 8. září.

Každý lidský život je unikátní a stojí za to prožít ho bez zbytečně předčasného konce. Každý z nás může pomoci svým blízkým i zcela neznámým lidem, kteří se vinou nehody, úrazu nebo náhlého zhoršení zdravotního stavu ocitnou v ohrožení ztráty života. V takových okamžicích jde doslova o vteřiny, které rozhodnou, zda postižený přežije a následně, jak se bude vyvíjet jeho zdravotní stav.

V takových chvílích musíme vědět, co dělat, na shánění informací není čas. Proto Česká lékárnická komora ve spolupráci se společností Teva Pharmaceuticals CR připravila edukační kampaň „Nebojte se zachránit život“, jejíž již druhý ročník proběhne v prvním zářijovém týdnu. Letošní ročník se zaměří také na první pomoc u dětí a použití externího defibrilátoru.

Jak bude probíhat přihlašování do kampaně?

Do zahájení letošní kampaně již proběhlo 60 praktických workshopů s nácvikem první pomoci pod vedením MUDr. Jiřího Pokorného, a to v rámci okresních sdružení lékárníků.

Do kampaně Nebojte se zachránit život se mohou jednotlivé lékárny hlásit přes portál www.lekarnici.cz, v sekci „Karta člena, Moje lékárna“ od 1. 6. do 27. 6. 2018. Plakáty a materiály pro pacienty budou distribuovat obchodní zástupci společnosti Teva během prázdnin. Do kampaně se může přihlásit kterákoliv lékárna. Absolvování webinářů nebo praktického semináře není podmínkou pro přihlášení do kampaně.

Lékárníci v přihlášených lékárnách pak budou připraveni svým klientům vysvětlit jednoduché základní postupy předlékařské první pomoci, jimiž mohou i laici zachránit život. K dispozici budou také brožurky s radami o způsobu poskytování první pomoci k prostudování v klidu domova. Brožura může sloužit i jako rychlý orientační návod při dopravní nehodě, pokud si ji motorista umístí na dobře dostupné místo ve svém vozidle.

Tématu první pomoci je na pacientském webu www.lekarnickekapky.cz věnována sekce „Nebojte se zachránit život″, v níž jednotlivé články popisují různé život ohrožující situace i způsob jejich řešení.

Témata kampaně 2018

  • Okamžité poskytnutí první pomoci
  • První pomoc u dětí
  • Použití externího defibrilátoru