Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality | Právní aktuality

Elektronizace veřejných zakázek

23. 9. 2018

Dle § 211 odst. 3 předmětného zákona bude od 18. 10. 2018 veškerá komunikace v rámci zadávání veřejných zakázek probíhat pouze v elektronické formě. V návaznosti na blížící se odloženou účinnost § 211 odst. 3 zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, která nastane pro zbývající skupinu zadavatelů již 18. 10. 2018, bychom se rádi věnovali tématu povinnosti elektronizace veřejných zakázek, jež v rámci výše uvedeného ustanovení nastává. Dle § 211 odst. 3 předmětného zákona bude od 18. 10. 2018 veškerá komunikace v rámci zadávání veřejných zakázek probíhat pouze v elektronické formě. Od tohoto data jsou i zbývající  zadavatelé, u nichž tato povinnost nenastala dnem 1.4.2017, povinni zadávat veřejné zakázky, resp. přijímat nabídky pouze v elektronické formě. Mezi tyto zadavatelé patří mimo jiné všechny nemocnice ve formě příspěvkových organizací, ať už zřízených ministerstvem či územním samosprávným celkem. 

Druhým aspektem, který s povinnou elektronizací souvisí, resp. jí předchází, je povinnost od 1.10.2018 zavést používání tzv. NENu neboli Národního elektronického nástroje. Tento nástroj budou povinni využívat všichni zadavatelé, kteří si do 30. 6. 2018 nepodali žádost o udělení výjimky z povinnosti jeho využití. Úspěšní žadatelé, jimž byla či bude daná výjimka udělena, budou oprávněni využívat jiný vybraný certifikovaný elektronický nástroj (např. Tender arena). Ministerstvo zdravotnictví, ale i některé nemocnice jednotlivě, si o výjimku požádali, ale dosud o výjimce Ministerstva zdravotnictví nebylo vládou rozhodnuto, protože se zatím nachází ve stádiu vypořádávání připomínek. NEN je bezplatný systém zřízený Ministerstvem pro místní rozvoj, který má sloužit jako elektronický nástroj pro administraci a zadávání veřejných zakázek a koncesí, a to pro všechny kategorie veřejných zakázek a všechny kategorie zadavatelů, včetně zadavatelů sektorových. 

A na které veřejné zakázky se povinnost elektronizace vztahuje? Výjimky z této povinnosti jsou stanoveny vládním usnesením čl. 467 o uložení povinnosti využívat Národní elektronický nástroj při zadávání veřejných zakázek. Dle tohoto usnesení se povinnost elektronizace vztahuje na veřejné zakázky malého rozsahu ve výši od 500.000,- Kč do 2 mil. Kč, dále na všechny podlimitní a nadlimitní veřejné zakázky. Zároveň je však nařízením udělena výjimka pro veřejné zakázky, které byly zadány před 1. 7. 2018 prostřednictvím jiného certifikovaného nástroje. Do této kategorie patří i zakázky zadávané na základě rámcové dohody či v dynamickém nákupní systému. Tyto zakázky mohou „doběhnout“ v rámci původního elektronického nástroje a není nutný jejich přenos do NENu či jiného elektronického nástroje. 

Tato výjimka se však již nevztahuje na veřejné zakázky, které byly vypsány mezi 1. 7. 2018 a 18. 10. 2018, u těchto je jejich zadavatel povinen v zadávacích podmínkách stanovit požadavek na elektronickou formu podání nabídky a určit elektronický nástroj pro jejich podání. Postupná elektronizace veřejných zakázek vychází z požadavků evropské legislativy a Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s ministryní Klárou Dostálovou si od ní však slibuje i úspory v rámci jednotlivých státních úřadů. Ze strany Evropské komise, ale i dosavadních uživatelů NENu se však objevují námitky ohledně toho, že je systém velmi pomalý, uživatelsky nepřívětivý a technicky zastaralý. Ministryně Dostálová k tomuto uvádí: „Dlouho jsme usilovali o to, aby bylo využívání NEN povinné. To již pro státní úřady platí. Díky tomu očekáváme, že začnou daleko více používat i aplikaci pro centrální nákupy a tím ušetří. Funkce pro centralizované zadávání v NEN vychází z praxe tuzemských i zahraničních dodavatelů. Vzhledem k posunu v této oblasti nyní probíhá ve spolupráci s ministerstvem financí a ministerstvem vnitra aktualizace požadavků, tak aby byla aplikace pro zadavatele komfortnější.

KMVS, advokátní kancelář, s.r.o.