Odborné aktuality
Krize obezity: Viníkem je příliš mnoho omega-6 v rostlinných olejích
30. 10. 2016
Divoce nevyvážená konzumace omega-6 a omega-3 mastných kyselin přispívá k rostoucímu výskytu obezity a diabetu 2.typu, varují experti v editorialu publikovaném v časopise BMJ Open Heart.
Artemis P. Simopoulos z Center for Genetics, Nutrition and Health ve Washingtonu a James J. DiNicolantonio ze Saint Luke's Mid America Heart Institute se shodli, že "prozánětlivé a trombogenní" omega-6 mastné kyseliny (MK) se staly prominenty západní stravy na úkor protektivních omega-3 MK.
"Z evolučního hlediska jsme navyklí konzumovat omega-6 a omega-3 v poměru zhruba 1: 1, avšak v dnešní době konzumujeme omega-6 a 3 v poměru zhruba 16:1, čímž uvádíme do pohybu metabolické bouře v našem organismu, " vysvětluje DiNicolantio.
"Nárůst příjmu rafinovaných rostlinných olejů a současně snížení příjmu omega-3 MK (jak ALA, tak i EPA/DHA) představuje nejdramatičtější dietní změnu, jež nastala během posledních 100 let. Nikdy předtím v lidské historii jsme nekonzumovali tyto rostlinné oleje, které mohou zvyšovat riziko chronických onemocnění, včetně obezity."
Autoři také zpochybňují úlohu zákonů termodynamiky z aspektu kalorického příjmu jako vyvolavatele epidemie obezity. "Koncept " kalorie je kalorie "musí být opuštěn z důvodů popsaných v "Bellagio Report on Healthy Agriculture, Healthy Nutrition, Healthy People," poznamenal Simopoulos.
Pokroky v moderním zemědělství jsou jedním z důvodů, proč spotřeba omega-6 MK, vyskytujících se běžně například v kukuřičných a semenných olejích, vytlačila omega-3 MK na okraj, spekulují autoři.
Například produkty ze zvířat krmených obilím mají vyšší obsah omega-6 MK, zatímco trávou krmená zvířata poskytují mléčné produkty, jež jsou naopak bohaté na omega-3.
Autoři předpokládají, že rostoucí míra obezity a chronických chorob podmíněných zánětlivými procesy je důsledkem této zvýšené spotřeby. "Z důkazů lze usoudit, že omega-3 mastné kyseliny vyvolávají signály pro spalování tuků v těle, zatímco omega-6, zejména z rostlinných olejů a tuků, se podílí na signalizaci pro ukládání lipidů," řekl DiNicolantonio.
"A v dnešní době, kdy je bilance posunuta ve prospěch omega-6 MK, převládají neustále signály pro ukládání stále více tuků, a co je horší, omega-6 jsou zdrojem prozánětlivých tuků, a to zvláště tehdy, když je přísun dietárních omega-3 nízký."
Omega-6 a omega-3 mají celou řadu protichůdných účinků, zejména u obezity a diabetu 2. typu. Některé z těchto inverzních vztahů zahrnují inzulinovou rezistenci, obvod pasu, oxidaci, koncentraci triglyceridů, zánět, tukové buňky apod. Konzistentně recentní NIH Women's Health Initiative study zjistila, že vysoké koncentrace omega-6 v krvi jsou pozitivně asociovány s přibýváním na tělesné hmotnosti u mladých žen.
Simopoulos vysvětlil, jak "nízký příjem omega-3 a vysoký příjem fruktózy v západních dietách vede ke zvýšení chuti k jídlu, k lipogenezi a obezitě." Během paleolitu typická strava sestávala ze zhruba stejných dílů omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Nyní jedny z největších dysproporcí ve prospěch omega-6 lze nalézt v městech Indie, kde je poměr omega-6 k omega-3 až 50 : 1.
Autoři dále připomínají, že konkrétní genetická predispozice (haplotyp D) dysproporčně zvyšuje omega-6 MK v krvi po konzumaci kyseliny linolové například v rostlinném oleji. Díky přítomnosti tohoto haplotypu je v současné době signifikantně vyšší riziko obezity a diabetu 2. typu při konzumaci omega-6 MK. Výzkumy ukazují, že prakticky všichni Afričané nesou haplotyp D; u Afroameričanů je prevalence okolo 50 %.
Simopoulos a DiNicolantonio dále uvedli: "Existuje jen málo důkazů, že konzumace průmyslově vyráběných olejů ze semen je prospěšná pro zdraví, a naopak máme značné množství důkazů o její škodlivosti. Dietní pokyny by neměly doporučovat konzumaci rostlinných olejů průmyslové produkce, dokud nebudou k dispozici další důkazy. Kromě toho by měl být kladen větší důraz na prospěšnost ořechů, semen a mořských plodů, jejichž konzumace zvýší příjem jak ALA, tak i EPA/DHA. To může nejen snížit riziko mnoha chronických onemocnění, ale také pomoci zeštíhlení pasu. "
Simopoulos vyzval k zásadní změně oficiálních stravovacích doporučení s tím, že by měly přestat doporučovat nízkotučnou stravu, a požaduje, aby množství omega-6 a omega-3 mastných kyselin bylo samostatně uváděno na etiketách potravin.
Významné zdroje omega-6 MK Slunečnicový olej (71 %), kukuřičný olej (57 %), sójový olej (54 %), bavlníkový olej (54 %) Většina průmyslově zpracovaných potravin obsahuje některý z těchto olejů
Významné zdroje omega-3 MK Lněný olej (57 %) Řepkový olej (11 % omega-3 a 21 % omega 6) Mořské ryby - losos, sleď, duhový pstruh, makrela, tuňák .... Mořské řasy, čerstvý špenát, semínka chia, borůvky, vlašské ořechy, olej z pšeničných klíčků, zelené sójové boby, pekanové ořechy, avokádo, sladká červená paprika a další
Autor. MUDr. Jan Činčura