Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Lékárníci budou mít dle novely možnost vyhodnocovat lékové záznamy pacientů. Dle ČLnK to zvýší kvalitu poskytovaných zdravotnických služeb a péči o české pacienty

24. 9. 2019

    1. 2019 | Česká lékárnická komora (ČLnK) je spokojena s výsledkem hlasování Poslanecké sněmovny o novele zákona o léčivech. Je to krok správným směrem, který ocení čeští pacienti. Umožnění odborného využívání lékového záznamu pacienta lékaři i lékárníky v režimu předpokládaného souhlasu povede k dalšímu zvýšení bezpečnosti farmakoterapie. To je dle Komory v zájmu pacientů i tuzemského zdravotnického systému. Lékový záznam využijí lékárníci i při plánované Návštěvní službě, kterou ministr zdravotnictví ČR Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA, hodnotí jako velmi zajímavou.
      Závěrečné poslanecké hlasování o novele zákona o léčivech potvrdilo původně schválenou verzi Poslaneckou sněmovnou. Vedle lékařů budou mít do lékového záznamu pacienta přístup s předpokládaným souhlasem (tzv. opt-out) také lékárníci a kliničtí farmaceuti. „Senátní úprava nebyla prodiskutována s odbornou veřejností a její přijetí by pouze zkomplikovalo efektivní využití lékového záznamu. Bylo důležité zajistit přístup k tomuto nástroji také lékárníkům jakožto univerzitně vzdělaným specialistům na léčivé přípravky,“ komentuje rozhodnutí Poslanecké sněmovny prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba s tím, že Komora měla podporu také u děkanů Farmaceutických fakult, představitelů České farmaceutické společnosti i zástupců spolku Mladí lékárníci.

Lékárníci pomohou i v situaci, kterou lékař neovlivní Lékárníci se s lékovými problémy setkávají v každodenní praxi. Díky lékovému záznamu se nebudou muset spoléhat pouze na často neúplné informace od pacientů a budou schopni ještě lépe využít své odborné znalosti. „Na rozdíl od lékaře můžeme s pomocí lékového záznamu zasáhnout při výdeji volně prodejných léků či doplňků stravy. Také jejich interakce s léky na předpis může v určitých případech pacientům ublížit,“ poukazuje na jeden z nesporných benefitů praktikující lékárník a viceprezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Předpokládaným nejčastějším důvodem nahlížení lékárníka do lékového záznamu bude ubezpečení pacienta o správné preskripci a dávce léku Lékárníci se setkávají v každodenní praxi s pochybnostmi pacientů ohledně správnosti předepsaného léčivého přípravku, případně jeho „síly“. „Není den, kdybychom od některého pacienta neslyšeli, že bere jiný lék nebo stejný lék, ale v jiné dávce,“ upozorňuje na současný stav Mgr. Michaela Bažantová, lékárnice a tisková mluvčí. Zatímco nyní si lékárníci musí vystačit s ústním sdělením pacienta nebo interní databází lékárny, do budoucna bude v takových případech lékový záznam pacienta lepším pomocníkem. Stejně tak bude pomáhat při komunikaci lékárníka s pacientem při změně jeho farmakoterapie.

Vhodná míra vyhodnocení Při běžném výdeji budou moci lékárníci kontrolovat především to, zda pacient neužívá nějakou účinnou látku skrytě vícekrát, pokud mu ji například předepsali různí lékaři v jinou dobu pod odlišnými názvy. „Podrobnější interpretace lékového záznamu má smysl zejména u pacientů, kteří užívají více než pět léků současně. Jim bude moci lékárník nabídnout na objednání speciální konzultaci,“ vysvětluje prezident ČLnK PharmDr. Lubomír Chudoba a dodává, že stejná praxe funguje při využívání lékového záznamu v zahraničí. Je pravděpodobné, že lékárníci nebudou provádět náhled do lékového záznamu plošně při každém výdeji, ale především v odůvodněných případech, kdy si pacient nebude svou farmakoterapií jistý vzhledem k historii užívání léků.

„Nová služba v podobě komplexního vyhodnocení lékového záznamu bude mít pozitivní dopad na celý zdravotnický systém. Pacienti budou mnohem častěji dostávat přesně ty léky, které skutečně potřebují pro svou léčbu. Dojde k zamezení plýtvání s léky kvůli nadbytečně předepsaným duplicitám či zcela nevhodným léčivům,“ uzavírá tisková mluvčí ČLnK Mgr. Michaela Bažantová s vysvětlením, že Komora kvůli tomu vypracovává návrh nové úhrady, kterou by lékárníci byli za tuto službu odměněni.

  Tisková zpráva v PDF ke stažení ZDE