Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Zprávy ČLnK

Lékárny v malých obcích plní svou roli v zajištění základní obslužnosti

27. 3. 2019

    1. 2019 | Lékárny v „malých“ obcích plní svou roli v zajištění základní obslužnosti - stejně jako praktický lékař nebo škola. Polovina lidí při méně závažných zdravotních potížích vyhledá pomoc právě v lékárně. V posledních 3,5 letech však zaniklo přes 60 tzv. jedinečných lékáren - tedy lékáren, které byly jediné v obci. Z celkového počtu jedinečných lékáren (společně s OOVL je jich asi 600)  je to 10 %. Podporu z fondu pro lékárny v hůře dostupných oblastech pojišťovny v prvním kole přidělily 58 z nich. Podpora je na jeden rok.

Pro zachování páteřní sítě lékáren, včetně těchto jedinečných, je nutné přijmout systémové změny - pravidla, která jsou platná ve většině zemí Evropy. Jedná se zejména o zajištění co nejnižších cen výrobců a stejných doplatků pro všechny pacienty lékáren, přijetí podmínek pro vznik nových lékáren a stanovení pevné částky za odbornou činnost lékárníka.

V reportáži České televize o jedinečných lékárnách mluví prezident České lékarnické komory Lubomír Chudoba.

Celou reportáž naleznete ZDE.