Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Aktuality

Možnost zakoupit si léky mimo lékárny využívá stále více českých zákazníků

1. 8. 2016

Možnost zakoupit si léky mimo lékárny využívá stále více českých zákazníků

Prodej vyhrazených léčivých přípravků mimo lékárny je v České republice možný již od roku 1998, ale teprve v poslední době se počet jejich prodejců začíná zvyšovat. K dnešnímu dni  jich je podle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv 1 990, zatímco lékáren je u nás celkem 2 787. Tento trend přináší nesporné výhody v podobě dostupnosti základních léčivých přípravků bez předpisu i doplňků stravy v místech, kde lékárny zcela chybí, a v časech, kdy jsou uzavřeny. Řada prodejců, zejména čerpací stanice pohonných hmot, má totiž otevřeno  24 hodin denně, 365 dní v roce.

prodejci_graf

V minulosti již proběhla řada diskuzí o tom, zda lék podaný z rukou nefarmaceutického pracovníka, nepředstavuje pro kupujícího riziko. Pravda je taková, že mimo lékárny lze prodávat pouze tzv. vyhrazené léčivé přípravky.  Jedná se o omezený okruh léčiv,  která byla odborníky do této skupiny zařazena právě proto, že jsou vhodná pro samoléčbu. V ČR jde o seznam asi 300 položek, naprostou většinu z toho ovšem tvoří léčivé čaje. V celé řadě zemí je okruh léčiv prodávaných mimo lékárny výrazně širší.  Pro zajištění bezpečnosti spotřebitelů je klíčové, aby prodejci při skladování, nakládání a prodeji těchto léčiv dodržovali zásady dané vyhláškou č. 106/2008 Sb. Je patrné, že český občan stále častěji a rád bere své zdraví do svých rukou a pokud je v lékárně zavřeno, což je mimo nákupní centra a na malých městech většinou vždy po 17. hodině, může si léky, se kterými má dobré zkušenosti koupit i jinde - na čerpací stanici, v recepci hotelu nebo i na dalších místech.

Největší český specialista na vyhrazené léčivé přípravky, společnost Medipoint Services, s.r.o., provozující 400 prodejních míst, disponuje dlouholetými zkušenostmi s prodejem vyhrazených léčiv. „Lidé na našich prodejních místech, což jsou především čerpací stanice Benzina, Shell a OMV, prodejny PONT na vlakových a autobusových nádražích a vybraná ubytovací zařízení a lázně, oceňují především to, že mají léky k dispozici v okamžiku, kdy je aktuálně potřebují. Nejčastěji hledají úlevu od akutních potíží na cestách, jako je například bolest hlavy, střevní potíže nebo bolest zad. Jednou z nejvíce žádaných položek je ale třeba i těhotenský test. Náš sortiment zahrnuje základní doplňky stravy a léky na nachlazení, bolest, střevní potíže nebo například oční kapky. V Medipoint boxech ale zákazníci naleznou také zdravotnický materiál na ošetření ran,“ říká ředitel společnosti Medipoint Services Petr Malíř.

Lidé, kteří se rozhodnou svůj zdravotní problém řešit sami a zakoupit si lék bez předpisu, by měli dodržovat několik základních pravidel. Především by si vždy měli pečlivě přečíst příbalovou informací, kde se dozví vše potřebné o léku, co obsahuje, na jaké typy potíží je určený a jak jej dávkovat. Dále je důležité si hlídat, zda neužíváme dva léky se stejným složením. Léky se mohou jmenovat různě a mít přitom stejnou účinnou látku a pak hrozí předávkování. Zvláště opatrné by při samoléčbě měly být těhotné ženy, rodiče při podávání léků dětem a senioři. V neposlední řadě je dobré vědět, kdy by měl člověk vyhledat lékařskou pomoc, pokud léky nepomohou.

„Veškerá léčiva jsou v prodejních místech prodávána z rukou odborně školeného personálu, který pečlivě dohlíží na to, aby léky zákazník dostal v pořádku. Musí se například hlídat celistvost balení, expirační doba, skladovací podmínky apod.,“ vysvětluje PharmDr. Martina Štýbnarová, která prodejce pravidelně školí, a dodává: „Pracovníci všech prodejních míst musí projít školením dle platné legislativy a získat certifikát způsobilosti prodeje vyhrazených léčivých přípravků. Jejich školení je kontinuální.“

Zdroj: TZ Medipoint Services