Cookies

Náš web potřebuje pro přizpůsobení obsahu a analýzu návštevnosti váš souhlas. Souhlas vyjádříte kliknutím na tlačidlo "OK". Více informací
Svúj souhlas můžete odmítnout zde.

Odborné aktuality

Nesnažte se být příliš šťastní, varuje studie

6. 12. 2018

Nesnažte se být příliš šťastní, varuje studie

Dnešní společnost v lidech vytváří dojem – a také tlak – že mohou či mají být neustále šťastní. Co však tato neúnavná snaha dosáhnout štěstí s člověkem udělá? Zřejmě nebude překvapením, že vynakládat velké množství energie na dosažení tohoto cíle v člověku vzbudí spíš hořkost a nespokojenost včetně depresí z jeho nedostižnosti.

Výzkumníci Aekyoung Kim z Rutgers University v americkém New Brunswicku a Sam Maglio z kanadské University of Toronto Scarborough se nyní zaměřili na to, jaký vliv má honba za štěstím „za každou cenu“ na vnímání času.

Prozkoumali k tomu čtyři dřívější obdobně zaměřené studie. Všechny včetně té nejnovější nejnovějšího potvrdily podezření, že čím víc se člověk snaží dosáhnout štěstí, tím víc zakouší pocit, že k tomu nemá dostatek času. A čím víc vnímá nedostatek času, tím je ve skutečnosti nešťastnější.

Pokud člověk považuje štěstí za cíl, vyžadující neustávající snahu, čas mu uniká mezi prsty, vysvětlili vědci. Toto úsilí pak vytěsňuje prosté vnímání situací a zážitků a s nimi spojených pocitů. Ale to není všechno, tvrdí studie. Tato nedostatečnost také neustále pohání potřebu okamžitého uspokojení, jehož je dosahováno materiálními statky, například kupováním stále nových věcí.

Cestou z tohoto začarovaného kruhu je přestat se úporně snažit nalézt štěstí a prostě si jen dopřát čas na prožívání, a s všímavou pozorností („mindfulness“) se soustředit na daný okamžik. Tak může člověk být sám sebou a dopřát si víc smysluplných aktivit, uzavírá studie.

Autor: uza

Zdroj: Kim A et Maglio S. Vanishing time in the pursuit of happiness. Psychonomic Bulletin & Review. Published online 09 March 2018 DOI https://doi.org/10.3758/s13423-018-1436-7